понеделник, 9 март 2015 г.

Google поставя основите на невиждана цензура?

googlecensoring
Google иска да промени подредбата на страниците на база качеството на „фактите“, които те съдържат. Според новоизлязъл документ публикуван от софтуерни инженери, гиганта в интернет търсенето вероятно се подготвя да промени алгоритмите чрез които оценява съдържанието в мрежата. В момента резултатите от търсенето се появяват чрез сложна комбинация от ключови думи и линкове към други сайтове, но по този начин не може да се отсее „невярната информация“.
Вместо това научноизследователския екип на google е разработил метод, който да измерва „благонадеждността на информацията“, която се съдържа във всяка интернет страница. Ако той бъде приложен в действие това би означавало, че доста популярни сайтове „с неверни факти“ биха се озовали доста назад при подредбата.


Има няколко ключови момента на които се набляга в публикацията:

• Оценката на качеството в уеб източниците е от изключително важно значение при едно интернет търсене
• Традиционно това качество досега е било оценявано главно на база външни фактори като хиперлинкове и история на сърфиране
• „Клюкарските сайтове“ (примери са показани по-долу) например често имат висок ранкинг, но обикновено не са смятани за надеждни
• За сметка на това някои доста по-малко популярни сайтове имат много точна информация
• Ние поставяме фундаменталния въпрос за оценката на достоверността на всеки един източник в интернет

При сегашното положение уеб търсенията биват подреждани и по броя на линковете към дадена страница, което помага на google-ботовете да определят качеството на линка. Това обаче е свързано главно с популярността на страницата, а не с истинността на информацията, която тя съдържа. Страници съдържащи неточна информация могат да бъдат споделяни от блогъри или от други външни сайтове. Това води до техните високи резултати при търсене чрез google.
Ксин Луна Донг, Уей Жанг и техните колеги от google обаче, са изобретили метод чрез който автоматично да бъде извличана информация от страниците и те да бъдат подреждани по тяхната „благонадеждност“. Те използват система, която наричат „Доверие базирано на познание“, която изкарва различни факти от много страници след което оценява тяхната акуратност. След това преброява броя на неверните факти на всяка страница и на тази база и поставя оценка.
В помощ на разработката екипа е създал нещо като „Трезор на познанието“, който съхранява факти изкарани от интернет, за които единодушно се счита че са верни. Сайтовете, които съдържат противоречива информация при това положение ще бъдат нареждани все по-надолу при търсене.

google1

Списъкът на топ петте „жълти сайта“ отгоре в момента произвежда резултати които ги нареждат в първите 15% при търсене, но изследователите на google твърдят, че ако се използва техният нов алгоритъм те ще се смъкнат в долната половина на резултатите от търсенето.
Тествайки своята система изследователите приложили своя модел към 2,8 милиарда страници в интернет и успели да предвидят достоверността на 119 милиона страници и 5,6 милиона уеб сайта.
Давайки пример за националността на президента Барак Обама, те казват че системата им може да прави разлика между различните източници които са верни, тези които са грешни и такива, които са прочетени грешно от самия софтуер за извличане на информация.
Когато екипът приложил алгоритъма към списък от топ 15 жълти сайта включително „Yahoo! OMG!“, „TMZ“, „E Online“ и „Gawker“, те произвели резултати в долните 50% на търсенията.
Както казват изследователите: „С други думи тези сайтове се считат за по-малко благонадеждни от половината от уеб сайтовете.
При сегашното положение обаче и системата, която се използва от google, те се нареждат сред първите 15%.
В друг пример бива обяснено как форумите също биват източник на „лоша информация“. За пример те дават факта, че са открили, че според answers.yahoo.com Катрин Зита Джоунс е от Нова Зеландия въпреки, че според „Wikipedia“, тя е родена в Уелс.
Говорител на google обаче заяви, че засега няма конкретни планове този алгоритъм да бъде използван при публични търсения.
Точните негови думи са: „Това беше просто едно изследване – нямаме никакви конкретни планове да го приложим в нашите продукти. Ние публикуваме стотици такива документи всяка година.

Източник: http://www.dailymail.co.uk/


Коментар от Издателство „Паралелна Реалност“:

Макар общо взето засега да изглежда, че ще се размине, поставена в светлината на почти аналогични съобщения като това за Русия и това за Великобритания, с тази новина започва да се формира ясна тенденция, която цели да „опипа почвата“ и изглежда, че някоя фракция иска дори още по-голям контрол над информацията – както на тази в интернет, така и законово, извън виртуалния свят. Ако това стане норма, предвид описаното по-горе, ще имаме налице налагането на поголовна цензура върху всичко което е неконвенционално. Да не говорим за хилядите конфликти, които ще настъпят по отношение на съдържание, което е базирано на творчество, а не на новини. Най-голямото лицемерие ще падне по отношение на „религиозните сайтове“, защото ако те трябва да бъдат оценявани на база „факти“ – всички трябва да са под ножа. Предвид безумието, което генерират религиите дори в момента и без това ограничение – можете да си представите какво ще стане, ако то се превърне във факт.
Ясно е и че де що е конспиративна теория, то тя по default ще бъде шкартирана, което означава, че сайтове като нашия ще се разменят като написани ръкописно с химикал линкове на хартия и ще се разменят от ръка на ръка, защото просто няма да излизат в търсачката! Защото, ако засега идеите са за мерки, които просто да избутват „неверните“ резултати по-надолу в google, то е ясно, че генералната тенденция за в бъдеще ще е те просто да не фигурират изобщо в интернет-търсенето ви.
Изобщо, самата претенция някой да ти казва и да има властта да преценява еднолично какво е истина или не, е абсурдна, защото дори в сферата на традиционната наука всеки ден различни концепции биват тотално заменяни една от друга и с някои леки изключения – никога нищо не остава константа. По отношение огромната част от историческите събития и най-вече тяхната интерпретация пък, е абсолютно невъзможно този алгоритъм да сработи и да не предизвика невиждани конфликти.
Най-подла е обаче идеята за въвеждане на този така наречен „Трезор на познанието“, който всъщност ще олицетворява върховната цензура по отношение на възприемане на реалността и до голяма степен може да ни върне във времената отпреди появата на интернет. Или дори още по-лошо, защото той може да бъде интегриран на по-късен етап не просто за някакви търсения в мрежата, а като централен справочник, който автоматично ще бълва само „правилна информация“ (на дадената партийна линия) чрез всички устройства, в които задължително ще бъде инсталиран. Дори може и да изпълнява функциите на „последна инстанция“ и на негова база да бъдат налагани санкции на всички твърдящи нещо различно от заложеното в него. И макар това все още да изглежда нереалистично – очевидно е как идеи тип „1984“ започват да придобиват все по-голяма плътност...

 http://www.parallelreality-bg.com/novini/50-newss/540-google-.html

1 коментар:

  1. ot facebook :

    ВИКТОР ДИМИТРОВ Така е но yahoo е добър заместител там няма цензура

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.