понеделник, 8 юни 2015 г.

Черното слънце – архаичен соларен знак

Символът създава аналогия със слънчевите затъмнения, когато луната покрива слънчевия диск и той става абсолютно черен.
Познат е още като Централно слънце – езотеричен окултен знак, характерен за неоезическата и нацистка мистика. Представлява дванадесет светкавици, наподобяващи руническия знак Sieg, които излизат от един център и образуват окръжност.


Блаватска за Черното слънце
Концепцията за Черното слънце е описана в книгата на теософа Елена Блаватска –“Тайната доктрина”, още през 1888 година.  Тя анализира египетски, християнски, будистки и други свещени първоизточници, доказва общото начало на всички философии и религии и ги обединява в стройна философска система, позната като ”Тайната доктрина”.

Елена Блаватска

Блаватска пише за “Централното слънце” като невидим център на Вселената, причина и начало на битието, определяно от гностиците като “Светлината на твореца”. Блаватска приписва понятието “черна светлина” на тайно арийско учение, чиито корени са от Далечния Север. Култовите обреди във връзка с централното слънце теософката свързва с митичен древен народ, живеещ отвъд Полярния кръг /т.е. жителите на Хиперборея /.

Индианците и тъмният диск

В митологията на американските народи черното слънце има много мистични значения, свързващи го с върховния бог на ацтеките Кетцалкоатъл, който нощем пренася в подземния свят слънчевия диск. В Мексико има легенди за съществуването на две слънца – младо дневно и старо тъмно светило. Някои изследователи тълкуват значението му като женското начало, като утроба.

И други общества...
Култът към Черното слънце преминавал в религиите и е присъствал под различна форма. Древните езически вярвания и познания намерили приют в тайните религиозни общества – есеи, питагорейци, манихеи, богомили, асасини. Култът бил съхранен и доразвит от Ордена на тамплиерите, които наследили тайните на древните египтяни, гностиците, херметиците и кабалистите. Прекланяли се пред фигурата на Бафомет, в чието лице, според някои тълкуватели, почитали черното слънце – това била женска статуя с мъжка или животинска глава или двулика статуя с мъжко и женско лице.


Нацисти и символи

В Третия райх понятието Черно слънце придобива пангермански оттенък – смятало се, че светлината му придава на расата особени достоинства и е видимо само за отделни, посветени личности след продължителна медитация и масаж на щитовидната жлеза. Непосветените обезумявали при вида на знака.

След Втората Световна война символът се споменава в творбите на авторите Мигел Серано Фернандес и Ландинг. Серано е известен с прохитлеристкия си езотеризъм. Според него съществува таен заговор от дълбока древност за прикриване на истината за произхода на човечеството. Той смята, че в Александрийската билиотека са унищожени ценни документи от времето на Хиперборея, според които там са живеели същества от чужди галактики, а самите хиперборейци дължали свръхспособностите си именно на светлината на Черното слънце, която струяла във вените им.

В наши дни
През 1992 г излиза от печат политическият трилър  на Ръсел Маклауд «Die Schwarze Sonne von Tashi Lhunpo» , в който символът се свързва с мозайката в замъка Вевелсбур - група от черни светкавици, разпределени във формата на кръг. Романът се радва на изключителна популярност и знакът започва да  появява върху всякакви предмети от бита, дрехи, в татуировките. Първото фабрично изделие е «Thule-Watch» - часовник с черно слънце върху циферблата.

Thule-Watch

Днес символът се използва като емблема на десни групировки, присъства в музикални стилове, в ритуалите на сатанистки секти. Пропагандира се и от едно руско бяло общество. Присъства върху кориците на романите “Черното слънце” от Джеймс Туининг и “Черният орден” на Дж.Ролингс.


 Вевелсбург

 
Вевелсбург (на немски Wewelsburg) е ренесансов замък, намиращ се в Северозападна Германия в едноименното село Вевелсбург. Има триъгълна форма и е добил популярност след Втората световна война като едно от най-важните седалища на Хайнрих Химлер. Историята на замъка можем да разделим на 2 основни части - преди и по време на Химлер.

Преди Химлер
Хайнрих Химлер

Heinrich Himmler
(1900-1945)

Химлер е сред най-високопоставените нацистки политици. Безскрупулен последовател на нацистката идеология и в качеството си на шеф на елитната милитаристична организация SchutzStaffel (SS) и на немската полиция, той е отговорен за смъртта на милиони хора от времето на Третия райх.

Замъкът е построен през 1609 година, като строежът е траел 6 години. През 1802 година е станал владение на Прусия, а през 1925 година е ремонтиран и превърнат в хотел, банкетна зала и една малка част в музей.
По времето на Химлер

През 1934 година Вевелсбург става една от главните квартири на СС и Хайнрих Химлер. Привидно задачата, за която е бил предвиден, не будела никакво подозрение - официално замъкът е бил предвиден да бъде база, където да се тренират млади служители от СС. Но дейността, която се вършела там, била далеч по-тъмна.
Магическата история на замъка
"Obergruppenführersaal"

Цялостната нацистка идеология по това време била родена на базата на теории за свръхчовека и неговото създаване. Вевелсбург като обикновен замък е напълно нормално съоръжение, но под безумните напътствия и виждания на Химлер трябвало да се превърне в столица на отделна държава - собствена държава на СС в Германия, където да живеят най-умните и най-способни индивиди от СС. Държава със собствена армия и собствени жители — т.е. държава в държавата. След смъртта на Химлер, в таен сейф в замъка са намерени планове за господство на Химлеровата държава“ над победения СССР, както и планове за бъдещо разрастване на замъка.
Като главен център на света трябвало да бъде избрана Северната кула. Там се намирало помещение с много дебели стени и мозайка на черното слънце — символ, използван в окултните учения. Черното слънце представлява група от черни светкавици, разпределени във формата на кръг. По-надолу от това помещение (целта на което е неизвестна и днес) се намира Тъмната Валхала“ — отново помещение във форма на окръжност, за което се предполага, че е било използвано за извършване на ритуални самоубийства. Това помещение също така е било предназначено за величествена гробница на Химлер и дванайсетте му сподвижници.

 http://indigota.com/index.php?topic=6478.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.