понеделник, 10 август 2015 г.

Парадокс на Полчински

Интересът на специалистите е провокиран от факта, че Общата теория на относителността не отрича пътуването във времето. На научен език: теорията позволява затворени времеподобни криви. Това са пътища през космическото пространство, които завършват там, откъдето са тръгнали, т.е. в същата точка от пространство-времето.
Според руския физик Игор Новиков парадоксите за пътуването във времето могат да се избегнат, ако се допусне съществуването на природен закон, наречен принцип на самосъгласуваност. Той би действал така - ако промяна на дадено събитие в миналото би довела до парадокс, то вероятността събитието да се случи е нулева. Новиков заедно с американския теоретичен физик Кип Торн и други колеги развиват теория, чрез която илюстрират идеята.
Всичко започва с червееви дупки - това са теоретични тунели през пространство-времето, които ОТО позволява. На теория двата излаза на червеевата дупка могат да бъдат създадени един до друг така, че вторият да е миналото на първия.
Американският учен Джоузеф Полчински обаче смята , че това води до парадокс. Ето защо: ако топка за билярд се плъзга към червеевата дупка с точно определена скорост и под определен ъгъл, тя ще излезе от втория излаз точно навреме, за да се удари в самата себе си, което пък ще предотврати преминаването на топката през тунела. Това е парадоксът на Полчински.
Теорията не приключва дотук. Да допуснем, че съществуват самосъгласувани затворени времеподобни криви. В този случай, ако билярдната топка приближава към гърлото на тунела, преминалата вече топка може да излезе от второто гърло и да придаде на първоначалната топка нужната инерция, за да я изпрати през червеевата дупка, като така ще придаде и на себе си нужната енергия за същото. Възможни са много такива траектории. В най-екстремния случай втората топка излиза от тунела и изхвърля изцяло първата. Но в резултат на удара втората се отклонява в червеевата дупка, където заема мястото на първата.
Според изчисленията няма такава система, при която да не съществуват самосъгласувани траектории. В някои случаи дори е възможно да има безкрайно много самосъгласувани решения на това уравнение.
Всичко това придава тежест на предложения от Новиков принцип. Той позволява пътуването във времето, но забранява парадоксите. Може да се справи и с парадокса на дядото: ако се върнете във времето и се опитате да убиете дядо си, ще откриете, че нещо винаги ще се обърква. Дори да извадите пистолет в опит да го застреляте, куршумът ще се отклони или оръжието ще засече. Ако отровите виното, някой друг ще го изпие и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.