вторник, 17 май 2011 г.

Старосел


Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. През V в пр. Хр. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. Селището е съществувало и по времето на Втората българска държава. Жителите на днешното село (тогавашно Ени кьой – Ново село) са потомци на жителите на троянското село Старосел (дн.Съдиево), които се заселват по тези места през XV век.
Край Старосел е разположен един от основните центрове на древната тракийска култура. Десетки са могилите, в които са погребани тракийски владетели и бойци. В някои от могилите са изградени големи каменни гробници и култови съоръжения. В Четиньова могила се намира най-величествения тракийски храм създаден през V век преди Хр. Той е ограден от дълга 240 м. и висока до 3,5 м. каменна стена от хиляди камъни с идеална правоъгълна форма. Каменни стълбища и величествен коридор ни отвеждат до портал с красиви орнаменти. Зад него е първата камера, която е правоъгълна. След нея попадаме в главната камера, която е кръгла и с диаметър 5,5 метра. По стените и се намират полу- колони, а над тях се виждат орнаментите оцветени в синя, червена и черна боя.
На 30 м от главния храм, е открит саркофаг с богато погребение . От него са извадени златен пръстен с изображение на конник, бойни доспехи, стрели, сребърни, бронзови и рисувани керамични съдове, които са отлично запазени. Пред входа на могилата  тече силна енергия с посока отдолу - нагоре – за отваряне на чакри и повишаване на  имунна система. На запад от храма са двата побити камъка. Там е енергиен портал отгоре надолу за  лечение на всичко на физически план.
 
http://aura-1.net/index.php/2010-10-27-14-06-44/energiina-karta-na-bulgaria/starosel

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.