събота, 21 септември 2013 г.

НАСА левитира мишки с мощно магнитно поле

Учени от НАСА успяха да накарат мишки да левитират. Тестовете ще помогнат да се изследва загубата на плътност в костите на астронавтите, които седят по-продължително време при нулева гравитация. Това е ключов проблем, който трябва да се реши преди да се изпратят хора до Марс или други планети.


Учените построиха гравитационен симулатор, като използваха свръхпроводим магнит, за генерирането на силно магнитно поле. Полето е достатъчно силно за да накара водата в клетките на мишките да левитира. Учените използват факта, че водата е слабо диамагнетична, което означава че присъствието на силно магнитно поле, кара електроните на водните молекули да променят леко своите орбити. Това от своя страна създава леко напрежение в обратна посока на магнитното поле, което е достатъчно силно за да изравни силата на гравитацията от тялото на мишката.



Изследователите и преди са успявали да левитират животни, например жаби. Сега за пръв път успяват да го направят с бозайник. Мишките се затварят в пластмасова клетка, която има под с дупки за да преминават отпадъците и отвор отгоре, през който да се доставя вода и храна за мишката, както и да се заснема нейното поведение.

Първия тестов субект бе малко мишле на едва три седмици. В началото то бе силно объркано и дезориентирано. Докато се опитваше инстинктивно да се захване за нещо стабилно, то започна да се върти поради липсата на съпротивление. Това го обърка още повече и специалистите прекратиха експеримента.

Следващата мишка бе леко упоена преди да бъде сложена в клетката и тя бе значително по-спокойна. Експериментът бе повтарян многократно и се оказа че мишките доста бързо се приспособяват към новите условия. След няколко часа левитация, те дори ядяха и пиеха вода. След първоначалния успех, учените пуснаха и мишки, които не са упоени. Оказа че и те се приспособяват достатъчно бързо. Веднъж щом премине първоначалния шок, мишките буквално плаваха умело из клетката, без да ги притеснява загубата на тегло.

Мощното магнитно поле не причини никакви краткосрочни здравословни ефекти върху мишките. Ранни изследвания с плъхове също не показаха никакви негативни ефекти, дори след десет седмично излагане на мощно магнитно поле.

В момента учените кандидатстват за финансиране, което ще им позволи да изследват физиологическия ефект от по-продължително излагане на микрогравитация. Целта е да се разработят контрамерки, които да помогнат на астронавтите при бъдещите им мисии.

http://www.sci-bg.com/?p=1229

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.