четвъртък, 14 март 2019 г.

5G (3) – Доклад-анализ на проф. Мартин Пол до Еврокомисията – Огромният риск за общественото здраве в Евросъюза, САЩ и целия свят! Доказателства и причини… - 3-та част

Глава 3

Убедителни доказателства за кумулативните и необратими биологични ефекти вследствие на електромагнитните полета (ЕМП). [стр. 23-27]

Двата въпроса, които трябва да бъдат повдигнати относно въздействието на тези ЕМП честоти с нисък интензитет, които причиняват биологичните ефекти в организмите, са дали тези ефекти са кумулативни (натрупващи се във времето) и дали те са обратими? Лично аз съм запознат с няколко различни вида доказателства и за кумулативните, и за необратимите биологични ефекти.
Три от изследванията върху човешкото излагане на нискочестотно нейонизиращо ЕМП, проведени в Рейнс през 70-те години на миналия век от НАСА [26], демонстрираха, че човешките биологични ефекти значително се увеличават с увеличаване времето на излагане на конкретния тип и интензитет на електромагнитното поле. Въпреки че всяко едно от тези три проучвания открива кумулативни ефекти, те все пак не предоставят данни за евентуалната необратимост на тези неврологични/невропсихиатрични промени в организма. Най-голямото изследване на подобен род излагания на ЕМП на работното място (Hecht [28]) обаче предоставя значителни доказателства и за кумулативния характер, и за необратимостта на тези неврологични/невропсихиатрични ефекти.
Докладът на Hecht [28] разглежда резултатите на 60 различни проучвания върху излагането на ЕМП на работното място. Тези проучвания са били извършени между 60-те и 90-те години на миналия век в Съветския съюз и Източна Германия. Тези 60 изследвания обхващат над 3,500 работници, които са били изложени на електромагнитни микровълнови честота при интензитет по-малък от една хилядна (1/1,000) в сравнение с нашите препоръчителни стандарти за безопасност. Шестдесетте научни изследвания [28] установяват както наличието на ефекти върху човешкото сърце, така и че този род ЕМП са произвели невропсихиатрични ефекти, подобни на тези, открити в много по-скорошното ми изследване [3], чиито симптоми споменах в Глава 1. Нито обаче невропсихиатричните ефекти, нито пък сърдечните ефекти от доклада на Hecht [28] са единствените такива открития. Например, изследванията посочени под номерата [27,29-34] също откриват подобни невропсихиатрични ефекти вследствие излагането на ЕМП с нисък интензитет. От друга страна, сърдечни ефекти, подобни на тези анализирани от Hecht [28], са били открити в изследванията под следните номера [26,29,30,32,34,35].
Hecht [28] докладва, че излагането на тези много ниски електромагнитни интензитети в продължение на около 3 години генерира повишена активност на симпатиковата нервна система, очевидно в отговор на стреса от ЕМП, и това води до класическата последователност на стресовите симптоми описани от Ханс Селий през 1953 г. За този период от около общо 3 години не са били засечени никакви други биологични ефекти. Въпреки това, при по-продължителното излагане на тези електромагнитни честоти започват да се наблюдава неврологични / невропсихиатрични и сърдечни ефекти, както и други първоначални, по-слабо изразени промени в организма. Излагането на ЕМП от 3 до 5 години обикновено предизвиквало ефекти, които до голяма степен след това са били обратими при един живот от 2 до 3 години в среда без наличието на тези ЕМП влияния. Hecht заявява, че ефективната терапия би била възможна, ако биологичните ефекти бъдат открити достатъчно рано. Въпреки това излагането на ЕМП, което продължавало повече от 4, 5 години, причинявало по-тежки биологични ефекти, които били необратими дори след като изследваните лица били премествани в среда, където не са били излагани на ЕМП. Гореспоменатите ефекти, както и други, допълнителни биологични ефекти, продължавали обаче да се влошават при излагане на ЕМП от 10 или повече години. Кумулативният ефект от натрупването на подобен род ЕМП емисии в организма беше отбелязан в две по-ранни изследвания, цитирани от Hecht et al [36,37]. Следователно тези проучвания предоставят много големи количества доказателства както за кумулативния характер на тези невропсихиатрични ефекти, така и за очевидната тяхна необратимост, след като тяхната симптоматика се задълбочи. Hecht също така отбелязва, че влошаването на здравословното състояние все повече усилва бъдещите биологичните ефекти вследствие на ЕМП излагането. Тази закономерност на увеличаване на осезаемата чувствителност спрямо ЕМП, която е бил предизвикана от предишното излагане на ЕМП и е подобна на описанията в западната литература за електромагнитна свръхчувствителност (EHS), е нещо, признато от самия Hecht [28]. Електромагнитната свръхчувствителност (EHS) е нещо, което ще се обсъди накратко в следващите параграфи.
Съществуват големи сходства между констатациите на Hecht [28] за ефектите на електромагнитните микровълнови честоти в човешкия организъм от една страна и от друга страна въздействията на тези ЕМП върху клетъчната и органната хистология при гризачите, по начина по който тази хистология се разглежда в проучването на Tolgskaya и Gordon [38] и също така бива дискутирана и при Pall [3]. При изследваните гризачи, първоначалното излагане на нетермична (нейонизираща) радиация за периоди от 1 до 2 месеца е предизвиквало малки промени в структурата на мозъка и на невроните им. След като излагането на ЕМП бивало прекратявано, повечето от настъпилите структурни изменения при гризачите изчезвали, което значи че тези промени до голяма степен изчезвали след връщането на животните в една среда без наличието на ЕМП. Въпреки това, излаганията на ЕМП траещи повече от 1,2 месеца предизвиквали много по-тежки въздействия върху мозъчната и невронната структура на гризачите и биологичните ефекти са били необратими [38, 3]. По-новите западни и международни изследвания, цитирани в [3], предоставят много повече доказателства за същите тези въздействията върху мозъка, чиито биологични ефекти са подобни на тези цитирани не само в съветските изследвания, но и в мозъчните изследвания проведени и в други държави по света. Този факт е също така отделно потвърден и от Tolgskaya и Gordon [38]. В допълнение, Tolgskaya и Gordon [38,3] съобщават, че при хистологичните изследвания нервната система е идентифицирана като най-чувствителният орган в организма, като на второ място по чувствителност спрямо биологичните ефекти следват сърцето и тестисите, въпреки че много други органи също са били засегнати. По този начин, докладът на Tolgskaya и Gordon [38,3] осигурява много важна подкрепа за констатираните неврологични / невропсихиатрични ефекти, за репродуктивните ефекти разгледани в глава 1 и за сърдечните ефекти обсъдени в съседните горни и долни параграфи. Сравнявайки тези отделни човешки и животински изследвания, можем да отбележим удивителните прилики между тях, като основната разлика е, че проявлението на биологичните ефекти при гризачите е много по-бързо в сравнение с това при хората. Предвид много по-високите скорости на метаболизма при гризачите и техния много по-кратък живот, тези времеви разлики при проявата на симптоматиката от излагането на ЕМП не са изненадващи. Що се отнася до въпросите за кумулативното естество и необратимостта на биологичните ефекти, изследванията и върху гризачите и върху хората предоставят силна подкрепа за тази кумулативна природа и необратимост както при неврологичните, така и при невропсихиатричните ефекти, като едновременно с това се наблюдава и подобен модел на кумулативни ефекти при сърдечните изменения.

Какви по-точно са накратко обсъдените по-горе сърдечни ефекти вследствие излагането на нейонизиращите (незагряващи) електромагнитни микровълнови честоти? Тези ефекти включват тахикардия (учестено сърцебиене), в случаите когато някои хора с ясно изразена електромагнитна свръхчувствителност показват симптоми на мигновена тахикардия веднага след като са били облъчени с ЕМП без да знаят за това, като този ефект на мигновена тахикардия като цяло е изчезвал веднага след прекратяването на излагането на ЕМП[28,35,36].Следователно, тахикардията може да бъде почти мигновена реакция спрямо ЕМП честотите, а понякога биологичния ефект на тахикардията идва в комбинация и с аритмия. Продължителното излагане на ЕМП предизвиква както аритмии, така и брадикардия (забавен сърдечен ритъм) [виж изследвания 26-30,32].Подобни сърдечни ефекти вследствие излагането на ЕМП са били наблюдавани и при изследванията върху животни, като най-ранните от тези проучвания са от края на 60-те години на миналия век.

Някои от ранните проучвания за дълготрайните ЕМП сърдечни ефекти са изброени в Таблица 2 по-долу. Те показват, че хроничното излагане на ЕМП предизвиква брадикардия и понякога също така и аритмия. Ранните съветски проучвания (означени в таблицата като СССР) съобщават за открития, които са сходни с тези направени в Западния свят (виж Таблица 2).
Проучване Докладвани странични ефекти
Проучване
Шван 1977
Докладвани странични ефекти
Кардиологични промени
Проучване
Дуайър 1978
Докладвани странични ефекти
Брадикардия и хипотония
Проучване
Садичикова (СССР)
Докладвани странични ефекти
Брадикардия, хипотония и хипертония, сърдечна болка, систоличен (сърдечен) шум
Проучване
Каляда (СССР)
Докладвани странични ефекти
Сърдечно-съдови промени
Проучване
Садичикова (СССР)
Докладвани странични ефекти
Промени в сърдечно-съдовата система
Проучване
Пресман 1970
Докладвани странични ефекти
Повишен QRS-интервал при електрокардиограмата (брадикардия) и аритмия
Проучване
Домански (СССР)
Докладвани странични ефекти
Брадикардия, хипотония и промени в ЕКГ-то показващи едновременно и брадикардия и аритмия)
Проучване
Лернер (1980)
Докладвани странични ефекти
Брадикардия
Проучване
Стачли (1978)
Докладвани странични ефекти
Брадикардия (измерена по 2 различни метода), хипертония и хипотония, сърдечна болка и систоличен шум
Аритмиите, особено когато са придружени от брадикардия, често биват смятани за причинители на внезапната сърдечна смърт.
В момента имаме епидемия от млади,  видимо здрави спортисти, умиращи по време на спортни състезания заради очевидна внезапна сърдечна смърт, която следователно може да бъде причинена от излагане на ЕМП [39]. Животът на такива пострадали хора е бил спасяван преди да се стигне до фатален край [39] и впоследствие е било установявано, че те са страдали от брадикардия и аритмии. 
Другият вид сърдечен ефект се наблюдава, когато хората страдащи от електромагнитна свръхчувствителност, бидейки изложени на Wi-Fi, мобилни телефони, клетъчни мобилни кули или на умните цифрови топло- и електромери, започват да страдат от сърцебиене. Всеки от тези четири типа сърдечни ефекти в лицето на тахикардията, аритмиите, брадикардията и сърцебиенето се характеризира с отклонения в електрическия контрол на сърдечния ритъм. Каква е причината за тези биологични ефекти?
Сърцето се контролира от пейсмейкър клетките в т.нар. синоатриален възел (синусов възел) на сърцето. Знае се, че тези пейсмейкър клетки имат много висока количествена плътност на ВЗКК от Т-тип, което може да направи тези клетки особено чувствителни към директните ефекти на ЕМП (припомнете си, че ЕМП действат чрез активирането на ВЗКК). И двата видове ВЗКК канали от тип ”Т” и от тип ”Л” играят основна роля в контролирането на сърдечния пулс.
От това следва, че електромагнитните полета, действащи директно върху пейсмейкър клетките на сърцето, могат да предизвикват симптоми на тахикардия. Освен това, мутациите във ВЗКК гените, които пораждат повишената активност на  ВЗКК, може да доведат както до тахикардия, така и до аритмия при малките бебета носещи тези мутирали гени. Такива малки деца умират от внезапна сърдечна смърт в съвсем ранна възраст. – Кои тогава са причинителите на брадикардията? 
Брадикардията се получава, когато ЕМП постоянно влияе на синоатриалния възел, така че дисфункцията свързана със сърдечната недостатъчност, която е много сложна по природа, дa произвежда на свой ред дисфункция на сърдечните пейсмейкър клетки, което пък води до брадикардия [40].
От това следва, че най-вероятно брадикардията и хроничните аритмии, причинени от излагането на ЕМП, се предизвикват от промени напомнящи на сърдечна недостатъчност и които оказват особено влияние върху синоатриалния възел на сърцето, включително и върху мутацията на тъканите, която се открива в случаите на сърдечна недостатъчност.
Този модел е потвърден от констатации на Liu et al [41], които откриват, че електромагнитните импулсни микровълнови честоти произвеждат модифицирана тъкан в областта на синоатриалния възел на сърцето и че тези промени са подобни на тези, които са установени в случаите на сърдечна недостатъчност [40]. Сърдечната недостатъчност се развива постепенно във времето (кумулативен ефект) и, въз основа най-малко на сегашното медицинско познание, е необратим процес, включващ не само изменения в тъканите, но и голям брой други биохимични и физиологични промени [41]. По тази причина изглежда, че най-вероятно сърдечните ефекти от излагането на ЕМП са както кумулативни, така и необратими.
От споменатото в началото на Глава 1, ще си спомните, че има 18 доклада документирали факта, че ЕМП причинява занижена плодовитост. Плодовитостта се намалява чрез различни механизми на действие и тези механизми включват промени в тъканите на тестисите, понижен брой сперматозоиди и понижено качество на сперматозоидите, понижени женска плодовитост, включително изменения на яйчниците и апоптоза на овоцитите, понижен естроген, прогестерон и тестостерон (това са нивата на половите хормони), повишена честота на спонтанен аборт, и понижено либидо. При технологично напредналите нации спадът на броя на сперматозоидите е достигнал до под 50% от нормалните нива [1]. С изключението на една единствена държава, плодовитостта във всички останали технологично напреднали държави е достигнала нива, които водят до постепенното изчезване на местното население. Според клиничните наблюдения, макар понякога да са възможни корекции даващи възможност на известно възпроизводството с помощта на технологиите, като цяло, веднъж настъпило, безплодието изглежда веднъж завинаги необратимо. Изследванията на Magras и Ksenos върху мишките, които също бяха обсъдени в Глава 1, показват, че излагането на радиочестотна радиация на нива доста по-ниски от границите заложени в нашите препоръчителни стандарти по безопасност, причиняват моментални спадове в репродукцията на мишките още в първото котило. По-продължителното излагане на мишките на същите тези електромагнитни нива е предизвикало репродуктивна катастрофа свеждаща възпроизвеждането на мишките до нула – това е една катастрофа, която като цяло проявява признаците на необратимост.
Ние не знам, дали биологичните ефекти при хората ще са много сходни на тези при мишките. Ние знаем обаче, че ЕМП е причината за разнообразните биологични ефекти върху човешката репродукция, които бяха изброени в предходния параграф. Моята прогноза е, че дори ако нивата на електромагнитно излагане се се закрепят и останат на сегашните си стойности, ние ще започнем да виждаме репродуктивната катастрофа в рамките на следващите около 5 години. Ако 5G технологиите бъдат въведени, възможно е тази репродуктивна катастрофа да бъде почти мигновена.
Натрупването на мутации, причинено от увреждането на клетъчното ДНК, е може би както кумулативно, така също и необратимо, тъй като е твърде малко вероятно бъдещите мутации да коригират резултатите от предишните мутации. Изчислено е, че всичко, което трябва да се случи, е увеличаването на мутацията  в зародишните клетки от 2 ½ до 3 пъти, за да изчезне човечеството от лицето на Земята поради високите нива на мутации във всяко едно новородено. Поради високите нива на ДНК увреждания в човешките сперматозоиди, вследствие на настоящото ни обичайно излагане на ЕМП, е възможно човечеството вече доста да е надвишило тази степен на мутация от 3 пъти.
От това следва, че вече самото оцеляване на всяко едно технологически напреднало общество на Земята е изправено пред 4 екзистенциални заплахи, вследствие излагането ни на електромагнитните микровълнови честоти. Тези заплахи са:
  • Кумулативни и необратими неврологични / невропсихиатрични ефекти.
  • Кумулативни и необратими ефекти върху човешката репродукция.
  • Кумулативни и необратими сърдечни ефекти, водещи до внезапна сърдечна смърт.
  • ДНК биологични ефекти в зародишната линия, включително и при сперматозоидите, което води до сериозни въздействия върху човешкия колективен геном и до високи степени на мутация.
Сама по себе си, всяка една от тези 4 заплахи може да унищожи човечеството без помощта на останалите 3. Все по-нарастващото излагане на ЕМП и особено огромното му нарастване, което ще бъде неизбежно причинено от въвеждането на 5G технологията, ще доведе до това, че вероятно човешкото унищожение да настъпи във всеки един момент от настоящето. 
Тази прогноза дори не взима под внимание раковите ефекти, хормоналните ефекти или другите биологични ефекти, причинени от повишения оксидативен стрес или повишената клетъчна смърт чрез механизма на апоптоза. Има смайващи доказателства за всеки от тези биологични ефекти вследствие излагането на ЕМП, като тези ефекти са били многократно документирани в научните изследвания споменати в Глава 1.
Следващата информация по-долу е извадка от бележките ми, които използвах за една презентацията по време на конференцията Neuroscience 2016 в Лос Анджелис. Това беше една конференция, която се фокусира върху болестта на Алцхаймер и другите подобни видове деменции. Споменатото в следващите редове повдига въпроса дали болестта на Алцхаймер и някои други деменции може да са още една група от необратими заболявания, при които кумулативните ефекти от електромагнитните микровълнови честоти могат да имат важни роля в причиняването на самите тези болести.
Смъртните случаи заради деменциите и другите видове неврологични заболявания се увеличиха необяснимо бързо напоследък [42-44]. Паралелът между увеличаването на този вид смъртност и увеличаването на количественото излагане на мобилните телефони и другите видове електромагнитни източници предполага, че това повишено електромагнитно излагане на човешкия организъм е възможен причинител на нарастващия брой деменции [45].
Докладите показват, че хората вече започват да развиват болестта на Алцхаймер около 30-годишна възраст, както и началните симптоми на други ранни деменции. Съобщава се, че дори и още по-младите хора развиват технологични дигитални деменции, които са причинени от прекомерната употреба на дигитални устройства [46-48]. Един от въпросите повдигнати тук е, дали дигиталните деменции се причиняват, поне отчасти, от излагането на ЕМП, чийто източник са дигиталните устройства и Wi-Fi честотите, излъчвани от тези устройства и че възможен техен причинител са не само такива неща като продължителността на стоене пред екрана, както често се предполага в наши дни. Както вече видяхте в Глава 2 на този документ, микровълновите и нискочестотните електромагнитни полета действат чрез активиране на ВЗКК, което води до повишаване на вътреклетъчния калций [Ca2 +]i и ефектите надолу по веригата, които ефекти включват в себе си: дисфункции причинени от повишеното Са2 + сигнализиране, азотния оксид, пероксинитрита, свободните радикали, оксидативния стрес, NF-kB протеиновия комплекс и нарушената митохондриалната дейност.
Вече е било доказано че всеки от тези гореспоменати биологични ефекти надолу по веригата има важна роля в причиняването на болестта на Алцхаймер и на други невродегенеративни заболявания [49-51]. Всички тези болестни симптоми могат да бъдат асоциирани с ЕМП механизмите на въздействие. Освен това, амилоид-бета протеинът (Aβ), който има специфична роля в причиняването на болестта на Алцхаймер, се получава при увеличаване количеството на вътреклетъчен калций [Ca2 +], след което малките натрупвания на Aβ образуват Ca2 + канали в плазмената мембрана и също така на свой ред повишават [Ca2 +]i чрез повишена активност на ВЗКК и на RYRr гените, което свидетелства за един вечно самостимулиращ се порочен кръг между Aβ и [Ca2 +]i при причиняването на болестта на Алцхаймер. В този случай доказателствата са, че увеличените нива на вътреклетъчен калций, произведени от влиянието на ЕМП, увеличават , а увеличеното количество пък на свой ред увеличава нивото на първопричинителя в лицето на вътреклетъчния калций [Ca2 +]i, като тази поредица от процеси е възможно да бъде централният механизъм за причиняване на болестта на Алцхаймер.
4 проучвания върху гризачи подкрепят тезата, че ЕМП играе роля в причиняването на болестта на Алцхаймер. Последователното прилагане на серии от къси електромагнитни вълнови импулси спрямо младите плъхове, е произвело следните видни ефекти, веднага щом плъховете са навършили средна възраст: повишен количество на Aβ в мозъка и оксидативен стрес; понижени познавателни способности и памет [52,53]. Излаганията на честотата от 900 MHz предизвиква оксидативен стрес, повишени нива на Aβ и понижен микроРНК-107 (miR-107), като всички тези биологични ефекти са характерни за мозъците на хората страдащи от Болестта на Алцхаймер [52- 55]. Има много проучвания върху животни показващи, че повишените нива на [Ca2 +] играят роля в причиняването на Болестта на Алцхаймер чрез активацията на ВЗКК и RYRs гените. Те включват проучвания с блокери на калциевите канали и изследвания върху трансгенни мишки с различно проявление на ВЗКК и на RYR гените.
Дори обаче много ниските нива на излагане на ЕМП могат да доведат до защитна реакция на организма [56,57]. Това не е изненадващо, защото ЕМП лечебната терапия действа чрез сигнализирането активиращо процесите свързани с азотния оксид и протеин киназа G (виж Фиг. 1, Глава 2), като се смята, че този механизъм служи за защита от болестта на Алцхаймер. Има епидемиологични проучвания показващи, че излагането на хората на ЕМП с честота от 50/60 херца, при което отново се активират ВЗКК каналите, може да причинява повишени нива на Алцхаймер [58,59].
Интересен е фактът, че една статия от 1997 г. на уебсайта “Microwave News” обсъжда две такива епидемиологични открития за взаимовръзката между влиянието на ЕМП и заболяването от Алцхаймер при хората. Тези две проучвания разкриват, че излагането на ЕМП на работното място е причинило до четирикратно увеличение на Алцхаймер при изследваните в случая хора [59А]. Същото проучване [59A] предлага подобен механизъм на тук споменатия от нас начин за причиняване на болестта, а именно, че след излагането на ЕМП се увеличават нивата на [Ca2 +]i, което пък води до повишени нива на .
В заключение нека кажем, че един широк спектър от проучвания подкрепя възгледа, че излагането на нискоинтензитетните микровълнови честоти, които активират ВЗКК и повишеното отделяне на [Ca2 +]i, може да доведе до увеличение в Aβ и други причинно-следствени фактори водещи до заболяване от Алцхаймер и при хората и при животните, като в миналото е било вече демонстрирано, че ЕМП причинява симптоматиката на Алцхаймер в изследваните плъхове.
Тези множество открития относно взаимовръзката между ЕМП и болестта на Алцхаймер, все по-ранното започване на деменциите и появата на феномена на дигиталните деменции – всички тези неща взети заедно ни насочват в посоката, че е възможно да сме изправени лице в лице с още една допълнителна голяма заплаха причинена от излагането на ЕМП, като вероятно биологичните ѝ ефекти имат кумулативен характер и водят до сериозно и необратимо увреждане на мозъка.

https://www.kreport.eu/vat2/5g-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%b0%d0%bd%d0%b0/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.