вторник, 1 февруари 2011 г.

ОТКРИХА ДРЕВНА ОБСЕРВАТОРИЯ В ПЕРУ

Археолози са открили в Перу слънчева обсерватория, чиято възраст се определя на повече от 2 хиляди години. Според учените, тя е най-старата на територията на Северна, Централна и Южна Америка и една от най-древните в света, съобщава CyberSecurity.

Откритото съоръжение говори за това, че още в 500 г. пр. н.е до 300 г. от н. е. там са били извършвани сложни церемониални ритуали, посветени на култа към Слънцето.

Учените от Института за национална култура в Лима съобщават, че съществуват исторически сведения, които сочат, че около слънчевата обсерватория по-рано е имало така наречените “слънчеви стълбове”, поставени преди около 1,5 хиляди години. С тяхна помощ инките пресмятали времето за сеене на зърнените култури.

Според думите на Иван Чези от Института за национална култура и Клайв Рагелс, професор от университета в Лестър, намерените древни съоръжения говорят за факта, че древните народи постоянно са следили положението на Слънцето и на базата на тези наблюдения са извършвали обреди, започвали са сезона на земеделието и са водили календара.

За най-древен научен инструмент за наблюдение на Слънцето се смята Стоунхендж, чиято възраст се определя на повече от 5 хиляди години. Според предположенията на археолозите, Стоунхендж би могъл да бъде използван за различни цели, но най-популярна е версията, че с негова помощ древните астрономи и жреци са определяли най- дългия и най-краткия ден в годината.

Източник: thrillldrillls.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.