сряда, 2 февруари 2011 г.

Пресъхнало езеро на Марс

Учените са открили следи на пресъхнало езеро, което е съществувало на повърхността на Марс преди около 3,4 млрд. години.
Учените от университета в Колорадо са успели да различат бреговете на езерото на снимки на повърхността на Марс, направени с камерата ХайРАЙС, която позволява да се различават обекти на повърхността с размер до 1 м. Изследователите са намерили реки, които са се вливали в езерото. Самото то им площ около 200 кв. км и дълбочина над 450 м. Пресъхналото езеро се намира в марсианската долина Шалбатана.
С помощта на геологическите породи, образували брега и дъното на езерото, учените са успели да оценят неговата възраст. Съдейки по тази предварителна оценка, езерото се е формирало преди около 3,4 млрд. години. Преди над 4 млрд. години Марс е бил топла и влажна планета, но според една от версиите в резултат на силна бомбардировка от едри метеорити е загубил значителна част от атмосферата си и се е превърнал в суха и студена пустиня.
Според геологическите данни, откритото езеро е пресъхнало много бързо, така, че новата брегова линия не е успяла да се оформи.
Авторите на статията предполагат, че откритото от тях езеро трябва да стане един от кандидатите за кацане на следващи автоматични станции, в задачите на които ще влизат търсенето на следи от марсиански живи организми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.