петък, 18 февруари 2011 г.

Местоположение и карти на Атлантида

През 1665г. немският свещенник-йезуит Атанасиус Кирхер публикувал книга, включваща репродукция на древна Египетска карта на Атлантида. Картата била изнесена от Египет от римляните, вероятно след падането на Клеопатра от власт в 30г. Пр. н.е. Атанасиус Кирхер е е бил човек, когото сравнявали с Леонардо да Винчи и запознанството с неговата работа винаги е интересно и полезно....


Картата на Атлантида от книгата на Кирхер –1665г
Надписи на картата: Америка, Атлантически океан, Атлантида, Африка, Испания
Надписа в ъгъла на картата в превод от латински означавва: Атлантида, сега е под водата, според вярванията на египтяните и описанието на Платон.
На главния остров на Атлантида е нарисувана стрелка в кръг (компас), указваща севера. Египтяните смятали, че юг, а не север се намира отгоре. Това имало смисъл, т.к това била посоката, откъдето тече Нил. А тъй като Нил бил твърде важен за тях, неговия извор трябвало да се намира в в горния край. Картата на Кирхер приема Египетската концепция – „юг- горе”, както е направено изображението на компаса, сочещ надолу.
За да възстановим обичайния за нас вид – „севера – горе” , картата е обърната на 180 градуса.
Карти на Атлантида
Сега ще видите една истинска карта на Атлантида. Това е математически модел, който позволява да се разглежда от всички страни, направен по данни оставени ни от Великата цивилизация.
 
   
Това изображение дава достатъчно точна и пълна информация за търсенето на изгубената земя и нашата история. Островите са разположени по линията североизток-югозапад. Най-големия остров Посейда е доста дълъг. Наличните данни дават основание да се предположи, че дължината му е над 2000 км. Това съотвтства и на описанието на Платон.
За съжаление точния мащаб на изображението не е известен.
Нивото на водата е приблизително, т.к. не е известно колко точно е било тогава. Ако нивото и е по-ниско, то 3-те острова ще се слеят в един с пръстеновидна структура.
Математическия модел позволява да се погледне Атлантида от всички страни.
Ето как би изглеждала тя за мореплавателите, плаващи към нея от североизток.
   
Това е изглед от най-тясната и страна. Отляво е големия остров, отдясно 2, по-малки. На големия остров се вижда голяма планинска верига, зад която се намира долината, описана от Платон.
А случайно да сте виждали нещо подобно на този релеф?
Големите пирамиди на Египет със своя вид приличат точно на планините на Атлантида и навярно това не е случайна прилика. А и пирамидите също са разположени на линията – североизток-югозапад. Доста съвпадения…
Пирамидите в 
Гиза
Платон дава доста подробно описание на главния град на Атлантида:
...този хълм, на който тя(Клейто) живеела, той (Посейдон) укрепява в окръжност, отделяйки го от острова , ограждайки го последователно с редуващи се 3 водни пръстена и 2 земни вала, с увеличаващ се диаметър, разположени на равни разстояния един от друг.
...Най-напред те прехвърлили мостове през водните пръстени, обкръжаващи древния град, построили пътища в столицата и извън нея.
...От морето направили канал - 3 плетера широк и 100 фута дълбок, който навлизал на вътре в острова на 50 стадия и достигал до външния воден пръстен.
....Най-големия воден пръстен, с който непосредствено се свързва морето бил широк 3 стадия. Следващия го земен вал бил също толкова широк. Съответно следващите воден пръстен и земен вал били широки по 2 стадия, а най-вътрешния воден пръстен, опасващ острова в средата, бил широк 1 стадий.
Островът, на който бил двореца бил 5 стадия в диаметър; този остров, а също така земните валове и мостовете, широки по 1 плетер,били опасани от каменни стени.
Тази част от острова била обърната на юг, а от север била заградена от планини.
* плетер =1/6 част от стадия, т. е. около 32 м

Няма нужда да цитираме Платон изцяло, достатъчно е да кажем, че това негово описание позволява доста точно да се нарисува в основни линии столицата на Атлантида и обкръжаващата я местност. Тази рисунка, направена от Р. Авотин, е публикувана толкова много пъти в различни издания, че вече е направо класика.
Скица на 
Атлантида
А сега погледнете тези развалини на действително съществуващ древен архитектурен комплекс:
Тази фотография е на Муиупарка. Ако се вгледаме внимателно, ще установим че архитектурната планировка и даже околната местност съответства на описанието на Платон.
Невероятният Саксауман е разположен на 5 мили северно от Куско, древната столица на инките, изградена на 3360м. надморска височина в Андите. В сърцето на Саксауман се намира Муиупарка -„Енергиен вихър”, където древните инки извършвали специални ритуали.
Удивителен е факта, че в най-високата точка на гр. Куско, сред огромните каменни древни съоръжения откриваме вкаменелости от морски раковини.
Очевидна е е еднаквата архитектурна планировка на 2-те места.
Сравнявайки описанието на Платон, рисунката на Авотин и снимката на Муиупарка, можем да предположим , че или строителите на Муиупарка са учили своето изкуство в Атлантида, или Платон е бил в Южна Америка, или........

fenomenibg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.