неделя, 30 септември 2012 г.

Проучване: Медитацията може да предотврати психични разстройства

Опитните медитиращи могат да изключват области в мозъка, свързани с бълнувания, тревожност и някои психични разстройства като аутизъм и шизофрения, според ново американско проучване.

Медитацията е свързана с повишено щастие, казва в прессъобщение водещият автор на проучването Джъдсън Ей. Брюър (Judson A. Brewer) от Йейлския университет.

Брюър смята, че разбирането за това как работи медитацията може да помогне за разкриване на същността на множество заболявания.

"Медитацията помага при различни здравословни проблеми, като отказване от пушене, справяне с рак и дори предотвратяване на псориазис", заявява Брюър.



Областите, оцветени в синьо, са тези на намалена активност в мозъците на медитиращите. (Yale University)


Изследователите направили функционален магнитен резонанс на по-опитни и на начинаещи медитиращи, които приложили три различни техники за медитация.

Резултатите показват, че при опитните медитиращи има намалена активност в мрежа от региони в мозъка, активни, когато човек не е съсредоточен върху външния свят и си почива. Тази невронна мрежа е свързана с базирани на тревожност болести, липса на внимание и хиперактивност, както и образуването на плака при болестта на Алцхаймер.

Намалена активност е била наблюдавана в областите на мозъка, които участват в тази мрежа, независимо от формата на медитация, осъществявана по време на експеримента.

По подобен начин, когато тази мрежа от области била активна, мозъчните зони, свързани с наблюдаване на себе си и когнитивния контрол, също са били активирани при опитните медитиращи, но не и при начинаещите. Това се случвало и когато медитиращи не медитирали, а просто почивали.

Учените смятат, че медитиращите могат да се съсредоточат върху настоящия момент по-добре и постоянно потискат егоцентричните и блуждаещи мисли, които са силно свързани с аутизъм и шизофрения.

"Способността на медитацията да помага на хората да останат "тук и сега" е било част от философски и съзерцателни практики в продължение на хиляди години", казва Брюър.

"Обратно, отличителните белези на много форми на психични заболявания е загрижеността за собствените мисли, състояние, върху което медитация изглежда въздейства. Това ни дава добри знаци."

http://www.epochtimes-bg.com/2011-04/2011-11-22_03.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.