събота, 19 май 2012 г.

Популярни начини за здравословен живот от древността

Каква е тайната на дълголетието според мъдростта на древните? Как хората в древността са поддържали дълголетие?

Меридианна терапия
Меридианите са мрежа в тялото, контролираща циркулирането на кръвта и жизнената сила в тялото с цел нормалното функциониране на всичките му части. Според „Хуангди Нейжинг“ („Huangdi Neijing“ / „Канон на Жълтия император за вътрешното“) те са ключ към живота и доброто здраве. Древните вярвали, че най-важното за поддържането на стабилен поток в меридианите е стимулация, масаж или акупунктура на точките Хегу, Нейгуан и Зусанли (Hegu, Neiguan, Zusanli), тъй като те са свързани с главата, сърцето и органите.
Нейгуан  
Нейгуан                     Хегу                            Зусанли

Макробиотика
Според древните храната и напитките могат да подхранват тялото, да коригират неправилното функциониране на органите, да предотвратяват болести и да спомагат за поддържане на дълголетие. Те били привърженици на идеята, че зърнените култури трябва да са основен хранителен източник, плодовете да са допълнителни, домашните животни и птици да присъстват в менюто, а зеленчуците да са с поддържаща роля. Също така отчитали важността на подправките в постигането на баланса.

Живот според сезона
Древната мъдрост се отнасяла сериозно към годишните времена. Сменя ли се сезонът, променят се и живите същества. Ето защо древните вярвали, че човек трябва да се храни и да живее според смяната на сезоните. Да работиш срещу природата би означавало да работиш срещу здравето си.

Детоксикация
Цялата негативна вътрешна енергия – като унилост, умора, преяждане, или външни негативни фактори – като липса или недостатъчно количество природни елементи като вятър и слънце, могат да бъдат причината за заболявания и били смятани за токсини в тялото. Тяхното елиминиране и лечение чрез хранителен режим и медицина могат да помогнат за поддържане на вътрешния баланс.

Медитация
Медитацията е важна според проучванията относно дълголетието. Съзнанието доминира над тялото. Когато съзнанието е в покой, всички части от тялото са в синхрон и хармония, което е съществено за доброто здраве. От друга страна, когато съзнанието се разбалансира поради гняв, изблик на радост, страх и т.н., тялото губи равновесието си и става предразположено към заболявания.

Самоусъвършенстване
Самоусъвършенстването не само поддържа човек в покой, но и помага за намаляване на лошите мисли и думи, и повишава желанието на човек да помага на другите. Когато съзнанието е прочистено, сърцето се изпълва с радост и откритост; при това положение доброто здраве не е далеч.



http://www.epochtimes-bg.com/2011-03/2011-10-20_03.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.