сряда, 27 юли 2016 г.

Научно изследване възприема нереалистична позиция относно извънземния контакт

В последно време се забелязва нарастващ интерес на световните медии и в частност в-к Guardian към дебата относно вероятните ползи и вреди от евентуален контакт с напреднали извънземни цивилизации.
Кулминацията на този интерес се прояви в едно научно изследване в юно-юлското издание на Acta Astronautica.
Озаглавено като „Дали контактът с извънземни ще бъде в полза или във вреда на човечеството? Анализ на сценариите, това изследване се занимава с известен брой сценарии засягащи извънземен контакт.


То възприема парадигмата на SETI, че интелигентния извънземен живот „все още“ не е открит и че научните модалности като радиовълните са сред най-правдоподобните начини да се установи комуникация.
Изследването се занимава и с Парадокса на Ферми, при който Енрико Ферми установява, че извънземния живот би следвало да е в изобилие в нашата галактика, но същевременно си задава въпроса „къде са те“?
Отговорите на Парадокса на Ферми от авторите на изследването са сведени до три възможни сценария.
При последният сценарий става въпрос за така наречената „хипотеза за зоологическата градина“, при която извънземните може би ни изучават от дистанция или в режим на невидимост, което напомня за принципа за ненамеса популяризиран от сериала Star Trek и познат като Основната (първата) Директива.
Те обясняват:

Извънземните третират Земята като резерват, който може да се наблюдава, но не и напълно да се интегрира в Галактическия Клуб“.
Основната цел на изследването е да отговори на въпроса:
Ако се приеме че е възможен евентуален контакт между хора и извънземни, какви биха били възможностите на извънземните да причинят вреди или пък да ни бъдат от полза?
За да подчертаят важността на този въпрос те посочват, че:
Имаме много сериозни причини да считаме, че извънземните са значително по-силни от нас и следователно имат възможността да ни унищожат напълно“.
Авторите засягат и евентуалната извънземна етика.
Те пишат:
Ако извънземните са значително по-развити от човечеството, тогава контактът ще зависи основно от техните желания. Същевременно това остава поле за спекулации относно техните желания и каква етична матрица биха следвали. Може много да се изговори за етиката на извънземните. Тук ще се фокусираме само на един ключов аспект – егоизъм срещу универсализъм.
На базата на това, авторите изследват три основни мотивации или етики на извънземните.
Според тях основно извънземните ще попаднат в категориите:
  • Добрите
  • Лошите
  • Безразличните
Което от своя страна ще доведе и до три основни сценария.
За всеки сценарий е приложена значителна дискусия относно евентуалните ползи и вреди за човечеството.Специално се засяга и вероятността „добрите“ извънземни универсалисти да решат да изтребят човечеството с по-висша цел като тази, да се запази екосистемата.

the_day_the_earth_stood_still_poster_1
Извънземен контакт, при който човечеството е почти унищожено за да се запази екосистемата
Този плашещ сценарий бе ярко демонстриран в римейка от 2008 г. на класиката „Денят, в който Земята спря“:
От тази гледна точка анализа може да бъде едно много полезно обобщение за всякакви „априори“ спекулации относно извънземния живот. То се явява последното от серия подобни научни спекулации свързани с евентуален контакт.
Последните научни открития като:

  • екзопланети в потенциално обитаеми райони в слънчеви системи
  • изобилие на вода, в нашата слънчева система
  • способността на живота да процъфтява в екстремни биологически условия
стимулират научното любопитство относно възможността за извънземен живот.Това разбира се води и до въпроси свързани с мотивацията на напредналите извънземни след евентуален контакт с тях, осъществен чрез SETI или по друг начин. Това, в което анализа тотално се проваля, е липсата на каквото и да е споменаване на изобилието от свидетелства, че човечеството в момента се посещава от извънземен живот.
В предговора, авторите категорично заявяват:
„човечеството все още не е наблюдавало никакъв извънземен разум“.
И въпреки това има невероятно много физически свидетелства, засягащи наблюдения на НЛО под интелигентен контрол, които проявяват летателни характеристики отвъд това, което се счита за възможно в конвенционалните или дори класифицираните въздушни изследвания.
В допълнение има многобройни свидетелства от „вътрешни хора“ засягащи катастрофи на НЛО и прибиране на извънземни биологични единици.
И накрая имаме и свидетелства от първа ръка за контакти, доброволни и недоброволни, с извънземни същества. Вместо да се припознае съществуването на тези свидетелства, научното изследване избира да ги отхвърли, възприемайки добре познатата SETI-перспектива, че няма направен извънземен контакт.
Проваляйки се дори в това само да спомене значителната литература, според която контактът вече се е състоял, и след това е успешно покрит от избрани правителствени, военни и корпоративни актьори, този анализ възприема една нереалистична гледна точка. На практика той игнорира възможността уфологията и екзополитическата литература да допринесат дори по един минимален начин да се отговори на въпроса който те изследват, а именно дали извънземния контакт би донесъл вреди или ползи за човечеството.
От друга страна е окуражаващо да се види нарастващият брой учени, които се ангажират с евентуалните научни, социални, политически и икономически последици от откриването на извънземен живот. Последните научни открития дават ясен сигнал, че има условия животът да процъфтява в цялата галактика. Това от своя страна прави неизбежно и научното любопитство относно извънземната мотивация.
Авторите на този анализ обаче твърдо защитават ненаучния подход, при който се толерират „априори“ спекулациите относно ползите и вредите от извънземен контакт, като същевременно отхвърлят свидетелствата и аргументите засягащи ползите и вредите от вече направения контакт.
Ако хипотезата за зоологическата градина е най-достоверния отговор на Парадокса на Ферми, авторите на този анализ, може би трябва да признаят, че те са сред мнозинството зоо-обитатели поставени „на тъмно“ от своите зоо-пазачи относно това кой ги наблюдава...

Източник: Michael Salla, http://exopolitics.org/
Превод със съкращения: Alien

http://www.parallelreality-bg.com/statii/izvanzemen/357-2011-09-08-12-48-59.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.