сряда, 6 декември 2017 г.

Импланти с изкуствен интелект ще „позволят“ на човек да контролира околната среда след 20 г.



nano implanti intro

Нано-машини с изкуствен интелект ще бъдат инжектирани в човешките тела в рамките на 20 г. Те ще се грижат за здравето на мускулите, клетките и костите на човешкото тяло. Тази прогноза присъства в официален доклад към комисия на британския парламент, която се занимава специално с проблемите и приложенията на изкуствения интелект. Докладът е изготвен от Джон Макнамара, който работи в „IBM Hursley Innovation Centre“ в Хемпшир. В него той излага различни доводи свързани с икономическите, етичните и социалните измерения на „новия феномен“.

Според учения в рамките на две десетилетия технологията ще напредне толкова много, че хората и машините ще се слеят“ по един много ефективен начин. Това от своя страна щяло да доведе до огромен скок на човешкото съзнание и познание. Използвайки технологията, която буквално ще бъде вградена в тялото, човекът ще може да контролира околната среда изцяло посредством мисли или жестове...

 

(МАК)намара дори прави по-подробна разбивка за периода, който предстои. В рамките на 5 г. той предвижда огромен скок на развитието на всякакъв бизнес свързан с това да преработи всяка една „глупава“ технология, която вече съществува в „умна“ такава. Т.е. дори обикновената машина за правене на кафе вече ще може да разпознава човека, който стои срещу нея и да му го приготвя точно по начина по който „счита“, че той го обича. Много скоро ще бъдем залети от технология, която ще реагира на начина по който човек изглежда или се държи. В зависимост от това дали сте радостни, тъжни, доволни или пък не – машината ще действа по различен начин.

В рамките на 10 г.вероятно ще се стигне до голям пробив, но същевременно и разкол в индустрията свързана с услуги и продажби на дребно. Към момента се използва доста елементарен изкуствен интелект, който може да обслужва клиенти, които знаят точно какво искат. След 10 г. системите базирани на изкуствен интелект ще могат да разпознават всеки един клиент и ще имат достъп до неговите навици, предпочитани стилове и личностни качества (посредством социалните медии, както и чрез специализирани бази данни). Така те ще могат да правят ултра-пригодени препоръки на своите клиенти. Ако този тренд не бъде вкаран в някакви приемливи граници, това ще доведе до масова безработица и една огромна група от хора ще бъде социално изолирана.

Освен това ще станем свидетели на началото на т. нар. собствени дигитални аватари, които ще са базирани на изкуствен интелект. Това ще са умни машини, които ще бъдат проектирани на база на собствените ни вкусове – на това какво харесваме или мразим, политически предпочитания и всичко друго което може да се сетите. Тези дигитални аватари ще бъдат използвани, за да менажират ежедневни дейности свързани с аспекти на човешкия живот, които много хора считат за „черна работа“. Тези лични дигитални аватари базирани на изкуствен интелект ще помагат на хората основно в извършването на задължения, които обикновено се считат за досадни и загуба на време. Като пример може да се даде аватар, който ще намери правилния за вас доставчик на електрически услуги, или пък специализиран автомобилен аватар, който да договаря съществени детайли с автосервиза базирани на собствения ви стил на шофиране и предпочитания. Може да бъде използван и кулинарен аватар, който да следи и изготвя седмичното ви меню. Ще станем свидетели дори на това да се появят и политически дигитални аватари, които да следят цялата налична информация и да ви дават предложения за кого точно да гласувате и защо – отново базирано на вашия профил.

След 20 г. ще станем свидетели на миниатюризирането на системите базирани на изкуствен интелект, така че те ще присъстват буквално навсякъде в нашата околна среда. Освен това вероятно ще видим и нано-машини с изкуствен интелект, които ще се инжектират в телата ни. Те ще предоставят огромни медицински „благини“ от сорта на възстановяване на клетки, мускули и кости. Дори ще могат да ги правят по-силни и здрави в сравнение с „естествените“ им възможности. Ще видим и разработката на технологии, които ще „сливат“ биологичното с механичното. По този начин те ще увеличат човешките когнитивни способности директно. Те ще предоставят огромна изчислителна мощ към човешкия мисловен процес. Това ще позволи на хората да управляват околната среда (която ще бъде силно наситена със сма/(Ъ)рт-технология с невидими размери) само чрез мисъл или жестове. Според Макнамара обаче, тези „нови човешки способности“ ще бъдат достъпни на много висока (парична цена). Той отбелязва, че това може да бъде следващия огромен проблем базиран на неравенство. Ако днес да си беден означава просто, че не можеш да си купиш последния модел смартфон, то в бъдеще нещата ще стоят по коренно различен начин. Тогава една група от хора ще има огромно предимство по отношение на физически и когнитивни способности, здраве и продължителност на живот в сравнение с всички останали.

В друг доклад към същата комисия, Ноел Шаркли, заслужил професор по роботика от университета Шефилд, също изказва опасения, че изкуственият интелект ще дойде с определена цена. Проблемът ще дойде с натрупването на все повече решения, които ще бъдат един вид делегирани на машините. С времето тези решения ще бъдат приемани от хората като абсолютно правилни във всеки един случай или дори като по-добри и адекватни от това което човек би предприел сам.

 

 


 

 

Коментар от Издателство Паралелна Реалност“:

 

В последно време новините гравитиращи около „изкуствения интелект“ и неговите безбройни потенциални взаимодействия с човека и настоящата цивилизация започнаха да заливат масовото съзнание. Дори по телевизиите се водят „пламенни“ дискусии за това какво е значението на този „нов феномен“ пред който е изправена човешката раса. Разбира се, основният фокус е насочен главно към евентуалните „ползи“ и „проблеми“, които могат тотално да преобразят света, в който живеем. „Естествено“ генезиса на „проблематиката“ остава умело забулен, замаскиран и отлежаващ на много заден план някъде зад кулисите.

Най-масовият шаблон на представяне на информацията обикновено е свързан със здравната тематика, която очевидно е нарочена да се превърне в може би най-мощния бизнес... нещо като контрапункт на „хуманните съображения“, които би трябвало да стоят в нейната основа. Само преди година от Майкрософт дадоха ясен знак в каква посока отиват нещата... на медицинския фронт. По техни прогнози в рамките на 10 г. революционна компютърна технология ще може да разбие кода на заболелите клетки и да ги препрограмира в здрави такива! Те гледат на рака и други подобни заболявания точно като на „софтуерен бъг“ в компютърна система. Изследователите дори вече работят върху компютър, който е направен от ДНК и този компютър може да живее вътре в човешки клетки и постоянно да сканира за евентуални проблеми в „телесните мрежи“. Тези миниатюрни машини, които ще имат за цел да възстановяват тялото, де факто са описани точно по подобие на тяхната „фантастична версия“ от сериала „Stargate“. Разбира се, „чудесата“ които тези малки компютърчета ще правят в началото ще са доста по-обикновени, но принципа е абсолютно същия. Философията, която стои зад цялата идея обаче, е изцяло бизнес ориентирана и няма за цел да спасява никого. Това прозира особено добре от едно изказване на д-р Джазмин Фишър от университета Кембридж. Според нея, ако медиците стигнат до нивото да могат да контролират и регулират рака, той ще стане като всяка една хронична болест и тогава проблема ще бъде решен!!! (???)

Да, точно така! Ще бъде решен за индустрията, която няма за цел да реши какъвто и да проблем, а да печели от него, опитвайки се да превърне всяко едно заболяване в...хронично... изискващо постоянно някакъв тип лечение. Мераците и апетитите в тази насока са заявени много отдавна и днес просто ставаме свидетели на метода по който работи така нареченото от нас „пророческо програмиране“ чрез което една идея се оставя да попие добре в колективното съзнание, за да може след това да бъде приложена някак си „естествено“.

И в тази връзка искаме да обърнем внимание на по-висшата перспектива, която както вече отбелязахме, стои забулена в мъгла и мистерия и рядко някой изобщо се сеща да коментира въпроса. Вероятно това се дължи и на факта, че се изисква изключително сериозен контекст, за да може да бъде направен адекватен анализ на ситуацията при това без да се навлезе в територията на религиозните и друг тип пропаганди. Особено важно е човек да си даде ясна сметка колко илюзорни могат да се окажат понятия като „естествено“, „изкуствено“, „технология“ и т.н., и т.н. Да не говорим пък за абсолютното непознаване на историята на многото човешки цивилизации, чиито архетипни наслоявания повтаряме и до днес..., както и техният произход, базиран основно на ролята, която двете най-мощни Империи в сектора имат за формирането на собствената ни Игра.

Въпросът за „изкуственият интелект“, „роботите“ и „компютрите“ винаги е съществувал в човешкото съзнание и е произвеждал огромно количество драма! Това не винаги е било осъзнавано по същия начин обаче, тъй като е било пречупвано през конкретната историческа перспектива, а най-често е било и религиозно мистифицирано. С днешното ниво на „официалните човешки технологии“ този фокус ще става все по-централен и много често ще ставаме свидетели на полярни мнения фанатично защитаващи определена позиция. От пълна подкрепа на технологията в ролята ѝ на манна небесна за човечеството до нейното пълно демонизиране от определени фракции по различни междуведомствени съображения.

През годините винаги сме се старали да даваме адекватни обяснения и по този въпрос. Много често това може да се случи именно на правилното място след подаден достатъчен базов контекст, който да държи връзките и на логическо равнище. По-подробни анализи касаещи цялостната проблематика заедно с хилядите „невидими“ нишки, които изграждат нашата реалност може да откриете в материала за трансхуманизма, както и следговора на „Първият тунел: Окултната зала в Египет“; в новото допълнено издание на „Проектът Монтоук“ пък ще имате възможността да се докоснете и до изначалната причина за този „древен конфликт“. Препоръчваме ви и специалния анализ, който използва платформата на сериала „Westworld“, за да разгледа всички тези въпроси в дълбочина.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.