сряда, 2 февруари 2011 г.

Пет хранителни продукта, които повишават умствените способности

Научното списание „Psychology Today” публикува статия, посветена на хранителните продукти, които спомагат за повишаването на умствените способности.

Учените са стигнали до извода, че хранителните продукти, които са полезни за сърцето, са също така полезни и за мозъка.

Според изследователите, червените боровинки в най-голяма степен спомагат за повишаването на умствените способности при хората, защото те съдържат голямо количество антиоксиданти, които си взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, който с напредването на възрастта вреди не само на сърдечно-съдовата система и паметта, но и на опорно-двигателния апарат.

Изследванията върху плъхове показват, че диетата с главен компонент червените боровинки при по-възрастните хора води до подобряване както на паметта, така и на работата на опорно-двигателния апарат.



На второ място след червените боровинки се нареждат къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но съдържат по-малко антиоксиданти. За сметка на това обаче в къпините има вещества, които подобряват зрението.



Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, които се съдържат в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които могат да доведат до развитие на болестта на Алцхаймер и намаляване на когнитивните функции.



На четвърто място се нареждат видовете риба, които съдържат в себе си голямо количество мазнини. Това са например сьомгата, сарделата и херингата.

Тези риби съдържат мазни киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако човек яде поне веднъж седмично от тези видове риба, то вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер значително намалява.



Почетното пето място в класацията на „умните” храни заема спанакът. Според учените, спанакът забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, и възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.


от http://www.zdraveto.eu/catalog/folder_07/7_01.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.