петък, 26 април 2019 г.

5G (4) – Апел до Еврокомисията подписано от над 200 учени изискващи мораториум върху въвеждането на 5G заради сериозни здравни вреди



Ние, долуподписаните, над 180 учени и лекари от 35 държави, препоръчваме мораториум върху въвеждането на телекомуникациите от 5-то поколение (5G), докато потенциалните опасности за човешкото здраве и околната среда бъдат напълно изследвани от учени, които са независими от индустрията. 5G ще увеличи значително излагането на на радиочестотни електромагнитни полета (RF-EMF) в допълнение към 2G, 3G, 4G, Wi-Fi и т.н, които вече действат в околната среда. Доказано е, че радиочестотните електромагнитни полета (RF-EMF) са вредни за хората и за околната среда.
Неизбежното излагане на безжичната радиация се увеличава значително вследствие на 5G технологиите.
5G е ефективна само на къси разстояния. Нейният сигнал прониква трудно през веществата с твърдо агрегатно състояние. Ще са необходими много нови 5G излъчватели, а цялостното въвеждане на 5G технологията ще изисква поставянето на тези предаватели на всеки 10-12 къщи в градските зони, което ще доведе до огромен скок в неизбежното облъчване от радиочестотните електромагнитни полета
С “все по-широкото използване на безжични технологии”, никой не може да избегне излагането на тези честоти, защото наред с увеличения брой на 5G-предавателите, които ще бъдат поставяни дори в жилищата, магазините и болниците, според оценките, от “10 до 20 милиарда връзки” за хладилници, перални машини, камери за наблюдение, автомобили и автобуси със самостоятелно управление и т.н. ще бъдат част от Интернет на Нещата [бел. прев. – При Интернет на Нещата (Internet of Things)] всички уреди ще бъдат свързани безжично в една глобална мрежа). Съвкупността от всички тези честотни сигнали може да предизвика значително увеличение на общото дългосрочно облъчване от радиочестотния спектър при всички граждани на ЕС.    
Вредните ефекти от излагането на RF-EMF вече са доказани
Още преди да се въведе технологията 5G, повече от 230 учени от 41 държави изразиха “сериозната си загриженост” по отношение на вездесъщото и увеличаващо се излагане на електромагнитните честоти, които са генерирани от електрическите и безжичните устройства. Те се позовават на факта, че: “Много скорошни научни публикации са показали, че електромагнитните честоти засягат живите организми при нива много по ниски от тези, които са посочени в повечето международни и национални стандарти”. Последиците включват:

  • Повишен риск от рак;
  • Клетъчен стрес;
  • Увеличаване на вредните свободни радикали;
  • Генетични увреждания;
  • Структурни и функционални промени в репродуктивната система;
  • Дефицити в паметта и при учебния процес;
  • Неврологични разстройства и отрицателни въздействия върху общото благосъстояние на хората;
  • Вредите се разпространяват отвъд човешката раса, тъй като се увеличават доказателствата за вредните ефекти както върху растенията, така и върху животните.
След първия научен апел през 2015 г., допълнителните изследвания убедително потвърдиха сериозните здравни рискове от електромагнитните радиочестотни полета, които са породени от безжичните технологии. Най-голямото проучване в света под името Национална токсикологична програма (NTP), което струваше 25 милиона щатски долара, показа статистически значително увеличение на случаите на ракови заболявания в мозъка и сърцето при животни, изложени на електромагнитни честоти, които са под нивата препоръчани от Международна комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) и са възприети от повечето държави. Тези разкрития потвърждават резултатите от човешките епидемиологични изследвания върху връзката между радиочестотната радиация и появата на мозъчен тумор.
Голям брой научни изследвания, които са били разгледани и препотвърдени и от други учени, показват вредите за човешкото здраве вследствие на електромагнитните честоти.
Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от Световната здравна организация (СЗО) заключи през 2011 г., че електромагнитните честоти от 30 Khz (килохерца) до 300 Ghz (гигахерца) представляват възможни канцерогенни за хората (Група 2Б канцерогени). Въпреки това, новите проучвания, като например споменатото по-горе NTP изследване и няколко други епидемиологични проучвания, включително последните проучвания за употребата на мобилни телефони и рисковете от рак на мозъка, потвърждават, че лъчението от електромагнитните радиочестоти е канцерогенно за хората.
Препоръките наречени EUROPA EM-EMF 2016 гласят, че “съществуват сериозни доказателства, че дългосрочното излагане на определени електромагнитни честоти е рисков фактор за заболявания като някои видове рак, болестта на Алцхаймер и импотентност … Често срещаните симптоми на ЕСЧ (електромагнитна свръхчувствителност) включват главоболие, затруднена концентрация, проблеми със съня, депресия, липса на енергия, умора и подобни на грип симптоми.”
Нарастваща част от европейското население е засегната от симптоми на влошено здраве свързани с излагането на електромагнитните полета и безжичната радиация, за които се споменава в научната литература от много години насам. Международната научна декларация върху електромагнитната свръхчувствителност (ЕСЧ) и множествената химическа чувствителност (МХЧ) от Брюксел 2015 г. декларира че:
“С оглед на настоящите научни познания, ние поставяме ударението пред всички национални и международни организации и институции … да признаят електромагнитната свръхчувствителност (ЕСЧ) и множествената химическа чувствителност (МХЧ) като реални болестотворни състояния, които, под формата на неразкрити болести, могат да създадат през идните години сериозни притеснения за общественото здравеопазване по целия свят, тоест да дадат повод за притеснение във всички държави, които са въвели неограничената употреба на електромагнитни безжични технологии в полеви условия и на химични вещества с търговска цел … Бездействието струва скъпо за обществото и вече не представлява никаква опция …
Ние единодушно потвърждаваме тази сериозна опасност за общественото здраве … изискваща приемането и приоритизирането на съществени мерки за първична превенция, за да се изправим срещу тази бъдеща глобална пандемия.
Предпазните мерки
Принципът на предпазливостта (ЮНЕСКО) беше приет от ЕС през 2005 г.: “Когато човешката дейност може да доведе до морално неприемлива вреда, която е научно допустима, но е несигурно дали ще се случи, то тогава трябва да се предприемат действия за избягване или за намаляване на тази вреда. “
Резолюция 1815 (Съвет на Европа, 2011): “Да се вземат всички разумни мерки за намаляване излагането на електромагнитните полета, особено по отношение на радиочестотите от мобилните телефони, и по-специално излагането на децата и младите хора, които изглежда, че са най-предразположени към риск от тумори в областта на главата … Асамблеята горещо препоръчва да се приложи принципът ALARA (възможно най-ниски стойности на разумно постижимо равнище) и той да покрива и двата т.нар. топлинни ефекти и атермични [нетермични] или биологични ефекти на електромагнитните излъчвания или радиация ” и “да се подобрят стандартите за оценка на риска и тяхното качество”.
Нюрнбергският кодекс (1949 г.) важи по отношение на всички експерименти върху хората, като по този начин се отнася и към внедряването на 5G с това ново, по-високо  облъчване от радиочестотните електромагнитни полета. Всички подобни експерименти: “трябва да се основават на предишни научни данни (като например очакваната вероятност вследствие на предишни експерименти с животни), които да оправдават експеримента. Не трябва да има експерименти, когато е налице теоретична причина да се смята, че ще настъпи смърт или увреждане; с изключение, може би само в онези случаи, когато експериментиращите лекари подлагат самите себе си на тези експерименти.”(Нюрнбергски кодекс точки 3-5). Вече публикуваните научни изследвания показват, че има “теоретична причина да се вярва” в наличието на реални опасности за човешкото здраве.
През 2009 година Европейската агенция по околната среда (ЕАОС) предупреди за “радиационен риск от устройствата използвани в ежедневието”, въпреки че тяхната радиация е под границите установени от Световната здравна организация (СЗО) и Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (МКЗНР). ЕАОС също заключава, че: “Има много примери за неизпълнение на Принципа на предпазливостта в миналото, които доведоха до сериозни и често необратими щети за здравето и околната среда … Вредното облъчване може да стане широко разпространено преди да е открито “убедително” доказателство за вредата от него в дългосрочен план и също така преди да се разбере биологичния механизъм, за това как се причиняват тези вреди. “
“Препоръките за безопасност” защитават индустрията, а не здравето
Настоящите “препоръки за безопасност” на МКЗНР са остарели. Всичките доказателства за наличната вреда, споменати по-горе, възникват въпреки факта, че радиационните нива са под “препоръките за безопасност” на МКЗНР. Следователно, необходими са нови стандарти за безопасност. Причината за тези подвеждащи препоръки за безопасност се корени в “конфликта на интереси на членовете на МКЗНР, дължащ се на връзките им с телекомуникационни или електрически компании и така се подкопава безпристрастността, която трябва да контролира регулирането на Стандартите за общественото излагане на нейонизиращи лъчения … За да се оцени истински рискът от рак, е необходимо да участват учени с компетенции в областта медицината и то най-вече в онкологията.”
Настоящите препоръки за безопасност на МКЗНР/СЗО за електромагнитните честоти се основават на остарялата хипотеза, че “критичният ефект от излагането на радиочестотните електромагнитни полета, който е свързан с човешкото здраве и безопасност, произлиза от нагряването на изложената тъкан.” Въпреки това, учените вече са доказали, че много различни видове заболявания и увреждания биват причинявани без нагряване (“атермичен ефект”) при радиационни нива доста по-ниски от тези препоръчани от МКЗНР.

Настояваме ЕС:

  1. Да вземе всички разумни мерки за спиране разширяването на 5G радиочестотните електромагнитни технологии, докато независими учени могат да гарантират, че 5G и цялостните нива на радиация, причинени от радиочестотните електромагнитни полета (5G плюс 2G, 3G, 4G и Wi-Fi) няма да бъдат вредни нито за гражданите на ЕС – и най-вече за бебетата, децата и бременните жени, нито за околната среда.
  2. Да препоръча всички държави от ЕС и най-вече техните агенции за радиационна безопасност, да следват резолюция 1815 и да информират гражданите, включително учителите и лекарите, за здравните рискове от радиочестотната електромагнитна радиация, как и защо да избягват безжична комуникация особено в близост до/вътре в, например, детските градини, училищата, дома, работните места, болниците и центровете за възрастни хора.
  3. Да назначи незабавно, без повлияване от страна на индустрията, работна група под егидата на Европейския съюз състояща се от независими и истински безпристрастна учени в областта на здравната сфера и електромагнитните честоти, при които да не е налицè конфликт на интереси [виж 1 в края на статията], за да могат те да оценят отново здравните рискове и  също така:
    • Да установят нови, безопасни “стандарти за максимално допустимо пълно облъчване” спрямо всичките безжични комуникации в рамките на ЕС.
    • Да изследват както вече акумулираното, така и постепенното натрупване в човешкия организъм на радиочестотите оказващи влияние на гражданите на ЕС.
    • Да създадат правила, които да бъдат постановени и прилагани в рамките на ЕС за това, как да се избягва излагането, което надвишава новите “максимално допустими стандарти” на ЕС по отношение на всички видове електромагнитни полета, за да се защитят гражданите и най-вече новородените, децата и бременните жени.
  4. Да предотвратяват това, безжичната и телекомуникационната индустрии, чрез техните лобистки организации, да убеждават длъжностните лица на ЕС да вземат решения за по-нататъшно разпространение на радиочестотна радиация, включително и на 5G в Европа.
  5. Да насърчава и да въвежда кабелни цифрови телекомуникации вместо безжични технологии.
Очакваме отговор от Вас не по-късно от 31 октомври 2017 г. до първите двама долуподписани за това какви мерки ще предприемете, за да защитите жителите на ЕС от радиочестотните електромагнитни полета и най-вече от 5G радиацията. Този апел и вашият отговор ще бъдат публикувани за целите на общественото достояние.
 
Предадено с уважение,
Райнер Ниберг, доктор по образователни науки (EdD) и почетен професор (Åbo Akademi), Васа, Финландия (email LINK)
Ленарт Хардел, доктор по медицина, доктор на философските науки (PhD), доцент в катедрата по онкология към Факултета по медицина и здраве в Университетска болница Örebro, Швеция (email LINK)
Препратка [1]  Избягвайте подобни грешки, като тази, при която Европейската комисия (2008/721 /ЕК) назначи такива членове към Научния комитет за възникващи и новоидентифицирани здравни рискове (SCENIHR), които действаха в полза на индустрията и които представиха на ЕС подвеждащ SCENIHR доклад относно здравните рискове от електромагнитното облъчване, като по този начин дадоха зелена светлина на телекомуникационната индустрия да облъчва  гражданите на ЕС. Сега вече, агенциите за радиационна безопасност в ЕС се позовават на този (бел. прев. подвеждащ) доклад.
Ще добавяме подписите на поддръжниците на този апел към долупосочения списък до края на 2017 г. На един по-късен етап, актуализираният списък на поддръжниците на апела и самият апел ще може да бъдат намерен ТУК (бел. прев. – Изглежда, че въпреки това списъкът не се актуализира тук. Виж следващия параграф).
Бел. прев. – Според www.5gappeal.eu/, към януари 2018 г. подписалите се учени и лекари са вече над 200.
Един от подписалите се за мораториума върху 5G е и българинът Марко Марков, който е професор по биофизика, научен сътрудник към Московския университет, понастоящем президент на организацията Research International в Бъфало, САЩ.
 
Преведено от:  ehtrust.org
Превод: Търсач Скитни

https://www.kreport.eu/vat2/5g-4-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb-%d0%b4%d0%be-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bf/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.