неделя, 15 април 2012 г.

Картата на Пири Райс

Картата на Пири Райс изобразява западния бряг на Африка и Северния бряг на Антарктика, който е нарисуван в перфектни детайли. Въпреки цялата мистериозност на картата, най-объркващ е не въпроса как е успял Пири Райс да нарисува точна карта на Антарктика 300 години преди откриването й, а защо на картата е нарисуван не брегът, определен от ледовете, а този под него...

През 1929 година група историци намират удивителна карта, нарисувана върху кожа от газела. Изследванията показват, че тя е истинска и е нарисувана през 1513 година от Пири Райс, известен адмирал от турската флота през 16-ти век. Неговата страст била картографията. Неговият чин в турската армия му позволявал привилигерован достъп до имперската библиотека в Константинопол. Турския генерал пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от 4-ти век преди Христа и по-рано.

Картата на Пири Райс изобразява западния бряг на Африка и Северния бряг на Антарктика, който е нарисуван в перфектни детайли. Въпреки цялата мистериозност на картата, най-объркващ е не въпроса как е успял Пири Райс да нарисува точна карта на Антарктика 300 години преди откриването й, а защо на картата е нарисуван не брегът, определен от ледовете, а този под него. Геоложките факти показват, че най-късното възможно време, в което Земя кралица Мод е можело да бъде видяна без ледове, е 4000 години пр. н. е.

На 6 юли 1960 година въздушното командване на САЩ отговаря на искането на професор Чарлс Хапгуд от колежа Кийн, за оценка на каратата на Пири Райс. Ето и отговора:

"Вашето искане за оценка на някои необичайни характеристики на картата на Пири Райс от 1513 година от нашата организация беше уважено.

Твърдението, че долната част на картата изобразява Бряг принцеса Марта от Земя кралица Мод, Антарктика и полуостров Палмър е логично. Ние открихме, че това по-всяка вероятност е вярната интерпретация на картата. Географските детайли в долната част на картата забележително съвпадат резултатите от направения от шведсско-о-британската антарктическа експедиция сеизмичен профил на бреговете на Антарктика. Това означава, че бреговата линия е картографирана преди брега да бъде покрит с лед. В момента ледената шапка в този район е дебела около 1,5 километра.

Нямаме обяснение за това как би могла да бъде нарисувана тази карта с географските знания от 1513 година."

Официалната наука винаги е твърдяла, че ледената покривка на Антарктика е там от милиони годиини. Картата на Пири Райс показва, че северната част от континента е била картографирана преди да бъде покрита с лед. това би могло да стане преди милиони години, но за съжаление, доколкото ни е известно, тогава не е имало хора на Земята.(

Други изследвания показват, че последния топъл период в Антарктика е свършил преди около 6.000 години. Все още се спори дали това не станало между 13.000 и 9.000 години пр. н. е. Дори и според най-оптимистичните прогнози някой трябва да е картографирал Антарктика преди 6.000 години. Каква цивилизация е била способна на такова нещо тогава, след като географската дължина се използва в нашите географски карти само от втората половина на 18-ти век.

Според традиционната наука, първата цивилизация се развила в Средния изток преди около 3.000 години. Тя е последвана след едно хилядолетие от индийската и китайската цивилизации. Коя е била цивилизацията, способна да направи такава прецизна карта, каквато ние притежаваме само от 40-50 години?

През Средните векове капитаните често използват едни карти, наречени "портолани", които били точни и показвали най-големите морски пътища, бреговата линия, пристанищата, заливите и др. Повечето от тези портолани били карти на Средиземно море, Егейско море и други познати морета. Но имало и такива карти, които показвали непознати земи, и те били крити от капитаните по всевъзможни начини. Предполага се, че Колумб също е разполагал с някоя от тези специални карти.

Пири Райс използва няколко по-стари карти, събрани при пътуванията му и намерени в библиотеката в Константинопол, за да нарисува своята карта. Той оставя записки по картата, които ни дават представа за работата, която е извършил по картата. В една от своите записки той пише, че няма пръст в оригиналното изследване и картография, а само е събрал данните от различни други карти в една. Той пише още, че част от картите са били от съвременни ( тогава ) моряци, а други са от дълбока древност - от 4-ти век преди н. е. и по-рано.

Според Хапгуд точната информация, отбелязана на картата се е предавала от човек на човек. Картите са нарисувани от неизвестна цивилизация, а най-вероятнйя начин за тяхното предаване е чрез Минойската цивилизация, която в продължение на хилядолетия е давала на света едни от най-добрите моряци. Пири Райс може да е попаднал на картите, които някога е съхранявала Александрийската библиотека, най-голямата за времето си. Част от картите са попаднали в ръцете на западно-европейци след кръстоносните походи.

Хапгуд допълва "Повечето от тези карти са били на районите в Средиземно и Черно море. Други обаче изобразявали двете Америки, Арктичния и Антарктичния океан. Става ясно, че неизвестни древни мореплаватели са плавали от полюс до полюс. Освен това те са стигнали до бреговете на Антарктида по времето, когато тя не е била покрита с лед. От тези карти става ясно още, че тези хора са имали инструменти за навигация, с които да измерват географската дължина. Това доказателство ще даде достоверност на хипотезите за изгубени цивилизации от древни времена. Учените досега подминаваха тези доказателства с обяснението, че те са митове, но факт като картата на Пири Райс не може да бъде изопачен."



През 1953 офицер от турския флот изпраща картата на Пири Райс в хидрографския отдел на флота на САЩ. За да я оцени, М. Уолтърс, главен инженер в бюрото, извиква на помощ Арлингтън Малъри, авторитет по въпросите за древните карти, с когото е работил и преди. След дълго изучаване, Малъри открва, че е използван проекционен метод. За да провери точността на картата той прави мрежа и пренася картата на Пири Райс върху глобуса. Картата се оказва абсолютно точна. Малъри знае, че едиствения начин да нарисуваш карта с такава точност е зоново изследване. Въпросът е кой е летял със самолет над земята, за да направи карта?

В хидрографския офис не могли да повярват на очите си. Те дори поправили някои грешки в тогавашните им карти. Прецизността на картата би могла да се постигне само чрез сфероидна тригонометрия, метод, непознат преди средата на 18 век. За да се увери в необходимостта от задълбочени математически познания, Хапгуд изпраща картата на Ричард Страхан от Масачусетския технологичен институт, който му отговаря през 1965, че математическото ниво трябва да е много високо, за да се направи толкова точна карта.

Както се твърди в писмото на флота до Хапгуд, шведско-британската експедиция до Антарктида потвърждава, на базата на изследвания със сонар и сеизмично озвучаване, че заливите, реките, планините и др., изобразени на картата на Пири Райс действително са на точните места под леда, дълбок 1,5 километра.

Картата на Пири Райс не е единствена по рода си. На портолана на Дулчерт от 1339 година географската ширината на Европа и Северна Африка е перфектно отбелязана, а географската дължина се отклонява в Средиземноморието е около Черно море с половин градус. Друга интересна карта е тази на Зено от 1380 г. Тя показва голям район, стигащ на север до Грендландия. Нейната точност е абслютна.

Картата на турчина Хаджи Ахмед от 1559 година пък показва 1.600-километровата ивица, свързваща Аляска с азиатския континент. Този естествен мост е бил покрит с вода в края на последния ледников период, заради повишаването на морското равнище.

Оронтеус Финеус е друг картограф, начертал карта на Антарктида с учудваща точност през 1532 г.

На друга карта виждаме Гренландия като два отделни острова. Този факт е потвърден от френска експедиция, която открива, че има доста дебела ледена покривка, която свързва двата острова.

С една дума карти от древността ни показват практически целия свят. Някои от тях със сигурност датират от времето, когато Гренландия и Антарктида не са били покрити с лед. Другия вариант е да приеме, че преди хиляди години е съществувала цивилизация, достигнала, а защо не и надминала нашите технически и научни постижения.

Последното доказателство за това, намерено от Хапгуд, е карта в Китай от 1137 г. Тя е издялана от камък. Тя има същото качество като западните карти, същото научно ниво, същия метод на сфепична тригонометрия. Тя има толкова общи точки с европейските карти, че логично изниква въпроса за общ източник на тези карти - някоя древна цивилизация.

fenomeni.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.