сряда, 5 юни 2013 г.

Феноменът на пеещите растения

Растенията изглежда са наистина разумни същества. Те не само, че не харесват човешкия шум, но също притежават способността да заучават и общуват. Може би още по-изумителното е, че растенията могат да правят музика. Чували ли сте невероятната музика на растенията? Растенията могат да пеят и да композират...


От 1975 г. насам изследователи от Даманхур, северна Италия, експериментират с растения, като се опитват да научат повече за техните уникални качества.

Изследователите използват устройства, които могат да измерват взаимодействието на растенията със заобикалящата ги среда. Устройствата измерват капацитета на растенията да заучават неща и да общуват.

За целта се измерват разликите в електрическия потенциал на листата и корените на съответното растение. Тези разлики могат да бъдат трансформирани във видими и измерими ефекти, като например музика, включване на светлина, движение на дадена част от растението и много други.

Според изследователите всяко живо същество, независимо дали е животно или растение, произвежда вариации в електрическия потенциал в зависимост от емоциите, които изпитва по това време.

Най-чувствителните изменения в електрическия потенциал на растенията се наблюдават когато пристига лицето, което се грижи за тях, когато са поливани, когато им се говори, по време на създаването на музика и т.н.

Експериментите също така показват, че растенията определено се радват когато научават как да използват музикални скали и когато творят своя музика с помощта на синтезатор.

видео 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nXhhAXjKmIU

http://www.epochtimes-bg.com/2012-03/2012-08-12_02.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.