вторник, 13 март 2012 г.

Наука и човешка природа

Хората се възползват от природата, разрушавайки я, за да печелят пари. Изследователи са установили, че човечеството губи по 250 млрд. долара, посредством загубата на обитаема територия, която се разрушава само за една година.

Тези анализи поставят цена на стоките и услугите, които природата предлага, точно както фирмите, които предлагат стоки и услуги на своите клиенти. Способността на една гора, например, да регулира климата посредством абсорбирането на газове, причиняващи парников ефект, пречистването на водата и задържането на минерални хранителни вещества, са природни услуги.

Природата обаче не е единственият фактор, който играе важна роля в благосъстоянието на човешкия род. Друг фактор, които управлява природата и който е пренебрегнат напълно, е самата човешка природа.

Истината полага път към добри взаимоотношения с другите хора, докато състраданието и търпението разширяват пространството ни за живот в този претъпкан свят. Разрушението на природата довежда до природни катастрофи, тогава какво би станало, ако човешката природа бъде предадена и изолирана?

Може да спечелим бързи пари, като държим устните си затворени, когато човешката природа е малтретирана; може да поканим зли сили да поддържат политически взаимоотношения срещу човешката природа и може да защитаваме властта си като предадем съвестта си и игнорираме човешката природа. Въпреки това какво остава, когато открием, че трябва да извикаме: „Един за всички и всички за един”? Когато нашият материален свят се разклаща, човешката природа е последното нещо, до което прибягваме.

Както естествената природа, така и човешката природа са най-цените ресурси за нашия човешки свят. Цената на местата за обитаване в природата може да се измерят и продадат, но човешката природа няма пазарна цена. Когато злоупотребяват с природата, хората ще бъдат наказвани с природни бедствия.

Последиците от измяната на човешката природа могат да бъдат пренебрегнати лесно и да се разгледат като природни бедствия. През 2002 година силни дъждове в цяла Централна и Източна Европа причиниха наводнения, невиждани от векове насам. Съобщено бе, че разрушенията в Дрезден надхвърлят 100 милиона евро. Дрезден е град, който бившият китайски президент Цзян Цзъмин посети през април 2002 година и месната полиция бе принудена да заглушава виковете на хора, практикуващи Истина, Доброта и Търпение[1].

До хората достигат съобщения, че човешките ценности в Китай са еродирали твърде много, но отнема доста време, докато една колосална нация потъне. Според правителствени статистики, голяма част от територията на тази огромна страна е пустиня или е в процес да стане такава. Прашните бури в Пекин са едни от най-лошите за последното десетилетие и повече от 50 000 тона прах се е натрупал в града само през март и април 2002 година. Половината от териотирята на страната е наводнявана много пъти, а другата част - нападната от скакалци. Сега повече от един милион души се борят с най-големите наводнения от десетилетия насам.

Правата на човека в световен мащаб са накърнени, откакто Китай започва да преследва практикуващите Фалун Дафа, които всъщност практикуват основата на човешката добродетел: Истина, Доброта, Търпение. Злоупотребата на Цзян Цзъмин с човешките добродетели е продължение на природата на Китай, която се стреми към икономически и политически придобивки.

* * *

Да, ние трябва да опазваме природата, но трябва да опазваме и човешката природа дори още повече. Природните места за живеене могат временно да бъдат използвани за печалба; но човешката природа е безценна. Може да продаваме и да купуваме всичко, но човешката природа не можем. Опазвана от Бог, човешката природа никога не бива да бъде купувана или заменяна.

 [1] става въпрос за репресирането от китайските власти и лично от бившия първи на китайската комунистическа партия Цзян Цзъмин на духовното движение Фалун Дафа, следващо принципите Истина, Доброта, Търпение. 

Clearwisdom.net 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.