вторник, 13 март 2012 г.

Светът на синхронията






Синхронията представлява необичайни съвпадения на няколко външни събития или съответствие на външно събитие с вътрешно преживяване, състояние. Тя била изучавана подробно от швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг (ученик на Зигмунд Фройд), който й отделял много внимание в своята психотерапевтична практика.
Всеки знае от личен опит, че някои съвпадения трудно биха могли да бъдат обяснени с обикновена случайност. Понякога едно и също събитие се случва с човека няколко пъти поред, при това при едни и същи обстоятелства. Доста често подобни произшествия се оказват толкова необичайни, че за тях дори се пише във вестниците.
Например в лондонската преса от 1975 г. е разказан следният загадъчен случай. Двама братя отишли на почивка на Бермудите и били блъснати от автомобил. Оказало се, че точно преди година, на същото място те попаднали под колелата на същия автомобил, при това зад волана бил същият водач, в колата седял същият пътник, а братята пътували на същия мотопед като тогава...
В такива случаи обикновено се казва, че някаква висша сила (различните хора я наричат, различно: Бог, съдба, природа, Дао и т. н.) се опитва да ни предупреди, да ни предпази от опасността. Но, уви, не винаги ние гози глас!
Понякога такива послания могат да бъдат насочени към един човек и да става дума за строго лични негови проблеми, а друг път – към група хора, към жителите на цял град или държава. Така например в друг лондонски вестник било разказано за това, че трагедията, станала с кораба „Титаник", сблъскал се с айзберг в Атлантика, била предсказана 14 години по-рано от Морган Робъртсън в неговия роман „Безполезност". В него била описана гибелта на кораб с името „Титан" вследствие на сблъсък с гигантски айсберг, при това приблизително в същия район на Атлантика, където потънал и реалният „Титаник". Освен това било публикувано писмо от моряка, който стоял на щурвала на друг кораб на мястото на гибелта на „Титаник", но няколко години по-рано. Той пише, че някакво неясно предчувствие го накарало да спре кораба, което спасило от гибел него самия и екипажа му: към кораба се приближил огромен айсберг и надвиснал над тях, като силно издраскал корпуса на съда. Корабът носел името „Титаниан"..-.
Карл Юнг в книгата си „Синхронността и човешката съдба" разсъждава за природата на подобни тайнствени явления. Той пише, че светът , на природата и светът на човешката психика са две паралелни измерения и те, подобно на две огледала, се отразяват удно в друго.В определени моменти - най-важните за човека - външният свят му изпраща своего рода подсказки, предупреждения. Но за да разберем истинския смисъл на тези „сигнали", трябва да не търсим рационални обяснения, а да се отнасяме към тях като към символи, които са разбираеми преди всичко с чувството и интуицията, а не с разума...
В много древни учения се говори за това, което Юнг наричал синхрония. Астролозите намират тайна взаимовръзка между разположението на планетите в небето в момента на раждането на човека и неговия характер, особености, с неговата съдба. Парапсихолозите изследват телепатията - способността на индивида да се случва с негови роднини или приятели. Алхимиците говорели за „тайнствени сили, пораждащи събитията", за родството на веществата, за символичното съответствие на тайните на материята и човешката душа.
Карл Юнг казвал, че „синхроническият опит възниква там, където се пресичат два типа реалности: „вътрешна" и „външна". Според него работите на алхимиците биха могли да съединят физиката - науката за законите на природата (външната реалност), и психологията - науката за психиката (вътрешната реалност). Той не дал точно научно обяснение на съществуването на синхронията, но винаги прецизно е проследявал подобни съвпадения в собствения си живот, както и енти за такива символични съвпадения. Синхронизмите станали специална тема за неговите размисли и психо-терапевтични беседи, където заедно с пациента се опитвали да намерят истинския смисъл на тези послания.
Много ученици на Юнг продължили изучаването на синхронията. Един от тях е известният съвременен психотерапевт Арнолд Миндел (САЩ). Той предложил нов термин за по-добро разбиране на това явление. Психологът пише, че освен общоизвестните пет сетива, на човека е достъпен още един източник на знания за действителността - „каналът на света". Външният свят е способен да беседва с човека като единно цяло на езика на символите, необичайните събития и съвпадения. Този език били способни да разбират древните магове и шамани, сега това изкуство е почти напълно изгубено. Познаването на този таен език позволявало на хората да живеят в съгласие с природата и един с друг. Според А. Миндел днес обръщането към тази древна мъдрост е особено необходимо, тъй като е много важно, че именно в нея ще можем да открием ключа към решаването на много съвременни екологични и социални проблеми.
Естествено, разбирането на природата на подобни тайнствени съвпадения, наречени от Юнг синхрония, излиза извън пределите на научното знание. При ни произшествия могат да се намерят напълно „мате-риалистични" обяснения. Тук наум идва анекдотът за спора на свещеник и атеист. Опитвайки се да убеди атеиста в съществуването на чудеса, свещеникът му разказал за следното произшествие: „Наскоро- казал той. - един от моите миряни поиска да боядиса купола на една църква. Като измоли благословия, той започна да се катери нагоре, но изведнъж се подхлъзна и падна на земята. Въпреки голямата височина, той не само остана жив, но дори не се и одраска!". „Това е обикновена случайност!", отговорил атеистът. „Но след това същото се повтори отново!" - „Съвпадение" - възразил упорито атеистът. „Но след това той за трети път падна и отново остана цял и невредим! Нима това не е чудо?!" - възкликнал свещеникът. „Е, това вече е навик', равнодушно отвърнал атеистът...
Как да се отнася към синхронията - като към обикновени съвпадения, които изкуствено са обвити в ореола на тайнственост, или да вижда в тях символични послания, изискващи особени знания и умения за тяхното „разчитане" - това е личен избор на всекиго от нас. Психолозите и психо-терапевтите предлагат свой подход към разбирането на синхронията и са готови да подадат ръка на всеки, на когото му е интересен този феномен...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.