сряда, 2 февруари 2011 г.

Тайните на йогите за здравословно хранене

Първо :
Йогите пропагандират преминаване на вегетарианска храна и пълен отказ от месо. Те смятат , че яденето на месо е просто навик, от който можем да се откажем, заменяйки го с растителни белтъчни продукти.

Второ :
Йогите предлагат да се храним само, когато сме в добро настроение. Те смятат, че изяденото в състояние на гняв или раздразнение е токсично.

Трето :
Те съветват да не се яде и когато човек е в добро настроение, но няма апетит. Обясняват го така : полезна е не погълнатата храна, а усвоената. Според тях на масата трябва да се сяда 2-3 пъти на ден, без промеждутъчни похапвания. Добре е закуската да се яде в 11-12 часа, а вечерята - 3 часа преди лягане.

Четвърто :
Йогите изпиват не по-малко от 15 чаши вода (около 3 л на ден). И твърдят, че в градски условия човек е изгубил естественото си чувство за жажда. За да не се наруши храносмилането, трябва да се пие 2 часа след ядене.

Пето :
Храната трябва да се дъвче много старателно. Твърдата да се превърне в течна, а течната да се подържи в устата, за да се усети вкусът й изцяло и едва след това да се преглътне. Смята се, че това е най-естесвтеният начин да се облекчи храносмилането.

Шесто :
Йогите съветват да се откажем от някои продукти. Например от мъртвата храна. Под ветото попада рафинираната храна - захар, фино смляно брашно, шлифования ориз. Всичко това според диетата на йогите са енергетично мъртви продукти. Кифлите, баничките, тортите могат да се заменят с продукти от грубо смляно брашно, с кълнове от различни зърна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.