неделя, 6 февруари 2011 г.

Още пирамиди » Пирамиди в Мексико

Пирамидите в Мексико дълго време са оставали в сянката на египетските пирамиди. Това се дължи на географското им положение и на по-късното им откриване...


Повечето Мексикански пирамиди са с пресечен връх. Много от тях имат стъпала, водещи до постройка на върха на пирамидата. Голяма част от пирамидите са разположени на полуостров Юкатан. Интересни пирамиди има в Тула, Теотиуакан, Чичен Ица, Ушмал, Куикуилко, Монте Албан, Шочикалко. Утвърденото от официалната наука схващане, е че пирамидите са с датировка от преди 2000 години, т. е. от началото на новата ера. Това обаче е доста спорно, поради луковичната структура на пирамидите. Често срещано явление е надграждането на нова пирамида върху старата, така че много пирамиди представляват няколко пирамидални постройки, нахлупени една върху друга. Датировката на най-външната пирамида може и да е вярна, но вътрешните са от доста по-ранен етап. Интересно е и схващането за функцията на пирамидите. Счита се, неизвестно защо, че пирамидите в Мексико, в които са открити много трупове, са служели като места за извършване на церемонии, а не за гробници.
   В същото време официалната наука твърдо заявява, че пирамидите в Египет, в които не е открит труп, датиран от времето на построяване на пирамидата, са гробници на фараоните. Друг е въпросът, че повечето трупове, открити около египетските и мексиканските пирамиди, са погребани в по-малки и по-семпли гробници точно до пирамидата.
Интересна е пирамидата в Чолула, щата Пуебло. Тя е най-голямата по-обем в света. Въпреки голямата си основа, пирамидата не е много висока. Със своите 54м. тя е малко по-висока от пирамидата на Микерин. На върха има площадка с площ около 4 дка. върху която е имало храм. Пирамидата съдържа мрежа от вътрешни галерии, изрисувани с фрески. Интерeсно е, че по тавана няма сажди, т. е. не са били използвани факли за осветяване по-време на работата на художниците. При разкопки в първата тераса на пирамидата са били открити квадратен каменен блок върху два човешки трупа, идоли от базалт и голям брой съдове, украсени с рисунки. Впоследствие учените са разпознали някои следи от строителното изкуство на маите - например характерния сводест таван, който се среща и в Голямата пирамида в Гиза.
Друга интересна пирамида се намира в Кастильо де Теайо. Тя е сравнително малка - висока е само 15 м. Намира се в центъра на селото, основано около нея преди повече от век. Интересна е повече с това, че семплите индианци от селото, които никога не са чували за научните спорове, какво са и какво не са пирамидите, знаят, че в конструкцията има нещо, което ние наричаме енергия. За това нещо обаче те имат друго име - теайо или "богът, който вече го няма", а на древния език науа се казва "теокали" (жилище на бога) или "теопантли" (огън около бога), както и "цакуали" (затворено движение). "Богът" може да си е заминал, но ни е оставил за спомен "затвореното движение".
В същото това селце Теайо има прелюбопитна статуя на човек с отворени гърди. На туристите, жадни за по-силни усещания, тя се представя като скулптура на човешко жертвоприношение. Но за щастие има и специалисти, които не мислят така. Археолози заедно с лекари са изучавали статуята и са стигнали до единодушното мнение, че се отнася до професионална... торакотомия.
Пирамидите с Атлантите
На север от столицата Мексико, в щата Идалго, се намира позападналият град Тула. Там са открити останките на древния Толан - главен град на толтеките, които играят важна роля в историята на Месоамерика. В този културен център се намира обектът, който съперничи на Храма с надписите в Паленке. Това е пирамидата с атлантите или за по-лесно - Тлауискалпантекутли. Специалистите казват, че 4-метровите каменни фигури, известни като атланти, били воини, които в дясната си ръка носят атлатл - приспособление за мятане на стрели, а в другата - връзка стрели. Фигурите са с нагръдници и шлемове, каквито толтекските войници никога не са носили. Те могат да минат и за войници, но не толтекски. Дори и за професионален стрелец с лък ще е трудно да метне стрела с уредите, които държат атлантите, да не говорим, че стрелите не приличат много на стрели. Ерих фон Деникен вижда във фигурите извънземни астронавти с неопределен уред на гърдите, а това в ръцете им - някакво оръжие или комуникационна система. Археолозите гневно отхвърлят теорията му, но сега ще трябва да обърнат внимание и на Алън Олфърд. Английският автор също вижда в атлантите извънземни посетители, които обаче носят не оръжие, а инструменти, използвани в рудодобива или за обработка на каменни блокове. Нещо повече: в книгата си Олфърд помества и детайл от толтекски релеф, показващ как точно се работи с този инструмент.

fenomenibg.com
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.