четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Каменните сфери

Една от най-големите загадки за археолозите са камнните сфери от Коста Рика. От 1930 година насам са документирани стотици каменни кълба с размери от няколко сантиметра до няколко метра в диаметър. Почти всички са направени от гранодиорит, твърда магмена скала. Тези сфери са монолитни и са направени от човек.


Броят на сферите, открити до днес е над триста. Днес те служат за украса на административни сгради, училища и болници. Някои от тях красят градините на богаташите в Коста Рика. Камъните може да са от леглото на река Тираба, докъдето са били завлачени от течението от планината Таламнка.

 
Каменните 
сфери в Коста Рика
 
Каменна 
сфера
Кълбата вероятно са направени чрез издялването на заоблени камъни до постигането на сферична форма. Гранодиорита, от който са направени, се разпада на пластове при рязка смяна на температурата. Кълбата може би първо са държани на огън, а след това са охлаждани с вода. Когато придобивали форма, близка до желаната, те били дооформяни с длета и с други камъни със същия строеж.
 
Сферите вероятно са направени от прадедите на местните хора, които живеели там по време на испонското нашествие. Тези култури живеят в разпръснати селища, малко от които надвишавали 2000 души. Те се изхранвали с лов и риболов, а също отглеждали и земеделски култури.
Възрастта на топките не може да се определи чрез въглерод 14, но по намерените заедно с тях други археологически находки, се определя, че те са направени между 200 и 1000 години след н. е.

 
Повечето от топките са почти идеални сфери. Повърхността им най-често е добре загладена и полирана
Бъдещето на каменните сфери е било застрашено в миналото от търсачи на съкровища, които ги взривявали с динамит. Днес повечето топки са пренесени далеч от мястото, където са намерени. Това от една страна ги предпазва от динамита, но от друга това означава загубване на важна информация за разположението им.
Мистерията на каменните сфери се върти около неясното им предназначе-ние, както и около внезапната загуба на информация след инвазията на испанските конкистадори.
 Каменна сфера

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.